MOĆNA EVROPSKA DRŽAVA GLASALA I ODLUČILA: Neće slati pomoć Ukrajini!

Autor:

Svet

03.06.2024

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa 28 glasova protiv i 15 za, poslanici su odbili ceo finansijski paket vredan 15 milijardi

MOĆNA EVROPSKA DRŽAVA GLASALA I ODLUČILA: Neće slati pomoć Ukrajini!

Foto: AP/Ap

Gornji dom švajcarskog parlamenta danas je odbio da odobri pomoć Ukrajini u iznosu od 5 milijardi švajcarskih franaka (5,12 milijardi evra) u okviru finansijskog paketa, uz obrazloženje da se tim izdvajanjem krši plan ograničenog zaduživanja te zemlje.

Sa 28 glasova protiv i 15 za, poslanici su odbili ceo finansijski paket vredan 15 milijardi švajcarskih franaka, koji je uključivao i 10,1 milijardu franaka dodatnih izdvajanja za potrebe švajcarskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Suprotnost odredbi o smanjenju javnog duga

Švajcarski poslanici su argumentovali ovakvu odluku tvrdnjom da je paket "u suprotnosti sa odredbom o smanjenju javnog duga" u Švajcarskoj zbog čega je odbačen neposredno uoči samita koji se održava u toj zemlji, na kojem bi trebalo da se razgovara o uspostavljanju mira u Ukrajini.

Prinudni pritisak i neutralnost Švajcarske

Švajcarska je pod pritiskom zapadnih saveznika da učini više i pomogne Ukrajini, ali desničarski nacionalistički poslanici vršili su pritisak da Švajcarska ostane striktno neutralna.

Ova odluka švajcarskog parlamenta predstavlja značajan preokret u politici pomoći zemljama u krizi, te pokazuje duboko ukorenjeni stav o važnosti očuvanja fiskalne discipline, čak i u situacijama međunarodne krize.

Reakcija i implikacije

Iako je ova odluka izazvala razočaranje u Ukrajini, istovremeno je izazvala pohvale i podršku desničarskih nacionalističkih grupacija u Švajcarskoj.

S obzirom na to da se ova odluka donosi uoči samita o uspostavljanju mira u Ukrajini, postavlja se pitanje kako će ova odluka uticati na pregovarački proces i odnose između Švajcarske i Ukrajine u narednom periodu.

Očekuje se da će ova tema biti predmet intenzivnih rasprava u narednom periodu, kako unutar same Švajcarske, tako i u međunarodnim diplomatskim krugovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading