SKANDALOZNA ODLUKA FRANCUSKE, RUSIJA OVO NEĆE DUGO TOLERISATI! Putin pokreće BRUTALNU osvetu, CRVENE LINIJE padaju iz dana u dan!

Autor:

Svet

01.06.2024

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podrška koju Ukrajina dobija od strane SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja NATO dovodi u veliku opasnost čitav svet

SKANDALOZNA ODLUKA FRANCUSKE, RUSIJA OVO NEĆE DUGO TOLERISATI! Putin pokreće BRUTALNU osvetu, CRVENE LINIJE padaju iz dana u dan!

Foto: Tanjug/AP/Pavel Bednyakov/ Adel Hana, Profimedia Sputnik Profimedia

Nakon što je američki predsednik Džo Bajden odobrio korišćenje američkog oružja za ograničene napade na ruske ciljeve u svrhu odbrane Harkova, i nemačka vlada je sledila taj primer dajući Ukrajini dopuštenje da koristi oružje koje je Nemačka donirala Kijevu.

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Džo Bajden

 

Ukrajina je dobila pravo da se brani od napada iz susedne ruske granične regije, a podršku za to su iskazale i druge zemlje NATO-a.

Američki zvaničnici su naglasili da se oružje može koristiti za suzbijanje ruskih delovanja u blizini Harkova, ali su istovremeno naglasili zadržavanje "crvene linije" u pogledu zabrane korišćenja moćnog dalekosežnog raketnog sistema ATACMS i dugosežnih napada unutar Rusije.

Reakcije Rusije na podršku Ukrajini

Rusija je reagovala optužbama na račun NATO-a i SAD-a za "izazivanje novog nivoa napetosti" i izrazila gnev zbog mogućnosti korišćenja F-16 aviona iznad ruske teritorije.

Foto: AP/Ap

Volodimir Zelenski

 

Ruski zvaničnici su jasno iskazali svoj gnev zbog mogućnosti da se F-16 koriste nad ruskom teritorijom, upozoravajući da će biti uništeni, kao i bilo koje drugo oružje koje isporučuje NATO.

Situacija je dodatno zakomplikovana činjenicom da svaka država koja donira oružje Ukrajini ima pravo uslovljavanja kako će se ono koristiti, a podršku za napade na rusku teritoriju su iskazale brojne zemlje članice NATO-a.

Podrška Ukrajini od strane evropskih zemalja

Evropske zemlje, poput Francuske i Velike Britanije, takođe su iskazale spremnost da podrže Ukrajinu, pri čemu se očekuje da Francuska uskoro pošalje vojne instruktore u Ukrajinu.

Ovo predstavlja pomak u politici podrške Ukrajini, koji bi omogućio da Ukrajina gađa ruske snage visoke vrednosti, kao što su komandni položaji, artiljerija, logistika i jedinice protivvazdušne odbrane na ruskoj teritoriji u blizini Harkova.

Podrška koju Ukrajina dobija od strane SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja NATO dovodi u veliku opasnost čitav svet i vrlo lako može dovesti do eskalacije i prelivanja rata sa teritorije Ukrajine na ostale delove evropskog kontinenta. 

Ovo donosi opasnu dinamiku u odnosima NATO-a i Rusije i postavlja pitanje budućeg razvoja situacije u regionu, piše Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading