BELGIJSKA RAMPA UKRAJINCIMA: Ovo će se jako dopasti Putinu

Autor:

Svet

01.06.2024

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Brisela iz dana u dan sve više okreće leđa Kijevu kada je reč o širenju ratnog plamena

BELGIJSKA RAMPA UKRAJINCIMA: Ovo će se jako dopasti Putinu

Foto: Tanjug/AP

Belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio je da Belgija ne namerava da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je dobila od Belgije za napade na teritoriji Rusije.

De Kro je u Vašingtonu, pre sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, podsetio da je ove nedelje potpisao ugovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji predviđa isporuku Ukrajini borbenih aviona F-16, ali je istakao da je sporazum vrlo jasan i da se ti avioni mogu koristiti samo na tlu Ukrajine.

"To je sporazum koji je zaključen i ja želim toga da se držim", rekao je De Kro, prenosi belgijski portal 7sur7.

Ovaj stav ponovljen je u petak i u saopštenju iz kabineta ministarke odbrane Ludivin Dedonder, navodi portal RTBF.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je prošle nedelje saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Rusije.

Tu zabranu je juče ukinula Nemačka, nakon istog poteza Sjedinjenih Američkih Država.

Ukrajinska vojska oborila je danas 81 ruski vazdušni cilj od 100 projektila i dronova kojima su ruske snage napale energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk.

On je na svom Telegram Kanalu naveo da je ruska vojska lansirala 53 rakete različitih tipova i 47 bespilotnih letelica, odnosno dronova "Šahed", a da su ukrajinske snage oborile 35 raketa i 46 dronova.

Među oborenim raketama su i četiri krstareće rakete "Kalibar" i jedna krstareća raketa "Iskander-K", napisao je Oleščuk.

Ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je prethodno da su ruske snage jutros napale energetske objekte u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading