ZELENSKOM SUTRA ISTIČE MANDAT, ZA OVO MOŽE BITI OPTUŽEN? Predsednik Ukrajine iznenada u velikom problemu

Autor:

Svet

19.05.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misli lidera Ukrajine konstantno su okrenute ka ratu s Rusijom, ali možda bi za njega bilo dobro i da pomisli na to šta mu se sada dešava u dvorištu

ZELENSKOM SUTRA ISTIČE MANDAT, ZA OVO MOŽE BITI OPTUŽEN? Predsednik Ukrajine iznenada u velikom problemu

Foto: AP Alexander Zemlianichenko, AP Sergei Savostyanov, AP Gavriil Grigorov,Public, , AP Evan Vucci

Legitimitet predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kao i njegovog najvišeg savetnika Andrija Jermaka suočiće se sa najvećim izazovom u zemlji kada mu sutra, dakle u ponedeljak 20. maja istekne petogodišnji mandat.

Ako Zelenski ostane na funkciji, biće podložan optužbama da je iskoristio rat da uništi demokratiju.

Zelenskog opozicija optužuje da je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog "prijatelja", Andrij Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.

Jermak i Zelenski se toliko retko pojavljuju jedan bez drugog da je Oleg Ribačuk, koji je bio šef kabineta bivšeg predsednika Viktora Juščenka, rekao da se neko pita ko je glavni i da li su oni uopšte više odvojeni ljudi.

"Jermak je, za razliku od mnogih njegovih prethodnika, tamo stigao bez ikakvog iskustva u vladi", rekao je Ribačuk.

Jermakova bliskost sa predsednikom — i očigledan uticaj na njega — izazvali su čitav niz optužbi: da je nedemokratski konsolidovao vlast u kabinetu predsednika, nadgledao nepotrebnu čistku najviših zvaničnika, uključujući vrhovnog komandanta generala Valerija Zalužnog i tražio ličnu kontrolu nad skoro svakom velikom ratnom odlukom.

Osim toga, jedan od ukrajinskih političara, koji je želeo da ostane anoniman, priznao je novinarima da nivo poverenja u Zelenskog opada, uključujući i postupke šefa njegovog kabineta Andrija Jermaka.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Međutim, izbori su otkazani zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading