AMERIKANCI POTVRDILI TVRDNJE PUTINA: Ruski ''il-76'' sa ukrajinskim zarobljenicima oborila raketa ''Patriot!''

Autor:

Svet

08.02.2024

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sagovornici Njujork tajmsa nisu potvrdili identitet ljudi koji su se nalazaili u oborenom avionu, ali su priznali da je moguće da su se u njemu nalazili zarobljenici iz Ukrajine.

AMERIKANCI POTVRDILI TVRDNJE PUTINA: Ruski ''il-76'' sa ukrajinskim zarobljenicima oborila raketa ''Patriot!''

Foto: Tanjug/AP

 

Američki zvaničnici priznaju da je ruski avion Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima oboren raketom sistema "patriot" američke proizvodnje. U avionu je poginulo 65  ukrajisnkih vojnika koji su tog dana vođeni na razmenu, tri osobe u pratnji i šest članova posade.

Iako zvaničnici iz Vašingtona nisu javno komentarisali tvrdnje da je avion pogođen raketom sistema "Patriot" američke proizvodnje, privatni razgovori s američkim zvaničnicima potvrđuju ruske tvrdnje. Prema neimenovanim izvorima, američki zvaničnici priznaju da je ruska strana u pravu kada upire prstom u američki sistem protivvazdušne odbrane (PVO).

Imajući u vidu da identitet putnika još nije zvanično potvrđen, američki zvaničnici nisu negirali mogućnost da su se u avionu zaista nalazili ukrajinski zarobljenici, koji su tog dana bili na putu ka razmeni. Dodatno, tvrdi se da je sistem "Patriot", kojim je oboren Il-76, stigao u Ukrajinu putem jedne od evropskih država.

Foto: x/nexta

 

Prema Istražnom komitetu Ruske Federacije, avion je oboren iznad Belgorodske oblasti raketom sistema "Patriot". Ova informacija je uzburkala odnose između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, optužila je predsednika SAD, Džozefa Bajdena, da je Amerikance učinio saučesnicima krvave tragedije.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da su ukrajinski obaveštajci znali za prisustvo ratnih zarobljenika u avionu, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo da obaranje Il-76 dovodi u pitanje mogućnost bilo kakvog sporazuma sa Kijevom.

Putin insistira na međunarodnoj istrazi kako bi se razjasnile okolnosti ovog tragičnog događaja.

Iako su ukrajinski mediji inicialno izveštavali da su Oružane snage Ukrajine oborile Il-76, te informacije su brzo povučene, a zvanični Kijev sada govori o potrebi međunarodne istrage koju do sada nijedna država nije pokrenula.

Nezvanično, pojedini lokalni mediji plasiraju tezu da je avion nosio rakete za ruski PVO sistem S-300. Ova situacija dodatno komplikuje odnose između zaraćenih strana, dovodeći u pitanje mogućnost postizanja bilo kakvih dogovora u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading