U CRNOJ GORI SE GOVORI SRPSKIM JEZIKOM! Narod na popisu rekao svoje

Autor:

Svet

15.10.2024

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge stvari su odavno jasne.

U CRNOJ GORI SE GOVORI SRPSKIM JEZIKOM! Narod na popisu rekao svoje

Foto: Printscreen

Crnogorska Uprava za statistiku (Monstat) predstavila je danas deo konačnih rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji je nakon dve godine zakašnjenja, sproveden krajem prošle godine.

Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva, u Crnoj Gori srpskim jezikom govori 43,18 odsto građana, a crnogorskim 34,52 odsto popisanog stanovništva.

Od ukupno popisanog broja stanovništva 71,10 odsto građana se izjasnilo da je pravoslavne veroispovesti, 19,99 odsto islamske, 3,24 katoličke, dok se 2,29 odsto građana izjasnilo da su ateisti.

Popisom stanovništva iz 2023. u Crnoj Gori obuhvaćeno je ukupno 667.650 građana.

Od ukupnog broja ukupno je popisano 306.807 muškaraca, što je 49,2 odsto, i 316.826 žena, odnosno 50,8 odsto.

Rezultati pokazuju da 90,73 odsto popisanih građana ima državljanstvo Crne Gore, dok je stranih državljana s mestom boravka u Crnoj Gori 7,82 odsto.

Prema istim podacima Monstata, prosečna starost stanovništva u Crnoj Gori je 39,7 godina.

Direktor Monstata Miroslav Pejović rekao je ranije da će narednih dana uslediti sukcesivno objavljivanje podataka o drugim karakteristikama stanovništva.

Građani su imali pravo i mogućnost da od 1. do 7. oktobra provere podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova putem specijalnog softvera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading