CRNI BILANS RASTE! Nađeno još jedno telo nakon stravičnih poplava u Jablanici

Autor:

Svet

12.10.2024

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj stradalih sada iznosi 22 mrtvih

CRNI BILANS RASTE! Nađeno još jedno telo nakon stravičnih poplava u Jablanici

Foto: Avaz.ba/Meliha Smajkić

Na području Donje Jablanice danas je pronađeno beživotno telo još jedne osobe, potvrđeno je za portal "Avaza" iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Tokom današnjeg dana merodavne su službe, uz potvrdu članova porodice, uspeli da identifikuju i telo koje se proteklih dana vodilo kao NN, a reč je o jednoj od nestalih osoba s područja Jablanice.

Prema službenim podacima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske kantona, broj potvrđenih smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK-a sada iznosi 22 mrtvih. 

Od ukupnog broja smrtno stradalih, 18 je osoba iz Jablanice, četiri iz Konjica. Aktivna je potraga za još dve nestale osobe, jednom iz Konjica, jednom iz Jablanice.

O poplavama u Federaciji govorilo se i u Evropskom parlamentu, uz apel da se aktivira Evropski fond solidarnosti za BiH. Poslanici Evropskog parlamenta jednoglasno su se saglasili da za BiH treba pokrenuti mehanizam međunarodnen pomoći.

U Donju Јablanicu prethodnih dana mogu samo spasilački timovi i interventne ekipe. Završena je sanacija magistralnog puta M-17, ali zbog potrage za nestalim licima i bezbednosti, saobraćaj još nije dozvoljen.

Na dionici Konjic – Јablanica obustavljen je i železnički saobraćaj, a iz "Željeznica Srpske" saopšteno je da zbog toga dnevno gube 55.000 maraka.

- Veoma je teško raditi, radimo većinom sa čamcima. Ne može da se hoda, to je mulj gde se propadne do metar. Јednostavno, ne može čovek da se kreće po tim naplavinama -  rekao je sinoć Nenad Ikonić, predsednik Saveza Gorske službe spasavanja. Šteta na infrastrukturi je ogromna, a deo naselja na poplavljenim područima je praktično zbrisan sa lica zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading