SPASIO OSMOGODIŠNJEG DEČAKA SIGURNE SMRTI: Potresna ispovest hrabrog Ermina Begovića iz Gorske službe spasavanja

Autor:

Svet

11.10.2024

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak Edi i dalje je smešten u bolnici u Mostaru.

SPASIO OSMOGODIŠNJEG DEČAKA SIGURNE SMRTI: Potresna ispovest hrabrog Ermina Begovića iz Gorske službe spasavanja

Foto: Avaz

Osmogodišnji dečak, Edi Tufek, iz Donje Jablanice ostao je bez roditelja u stravičnim poplavama i klizištima koji su prošle sedmice pogodili ovo područje.

Zahvaljujući meštanima i hrabrim spasiocima, koji su videli da se dete nalazi ispod ploče i da daje znakove života, Edi je ostao živ. Kako je za Avaz kazao član Gorske službe spasavanja Jablanica, Ermin Begović, meštani i on spasili su dete.

- Svanulo je i krenuli smo u potragu za preživelima. Kada smo došli do ovog mesta, videli smo ogromnu ploču. Oko dve tone je bila teška. Ispod nje je, nažalost, bila majka dečaka Edija koji je davao znakove života. Plakao je. Koristili smo poluge. Bilo nas je desetak. Neko je podigao polugu, a ja sam uspeo da se provućem do mesta gde su mu virile noge. Možda je centimetar ostalo prostora da ga izvučemo - započinje Begović potresnu ispovest.

Dodao je da je malog Edija uhvatio za noge, a potom ga uzeo u naručje. Kad ga je spustio, dečak je počeo gubiti svest, ali zahvaljujući i spasiocu, Sabahudinu Spahoviću, koji se našao na licu mesta, uspeli su da reanimiraju dete, nakon čega su spasioci koji su bili na tom lokalitetu krenuli s transportom do Hitne pomoći.

- Kuća u kojoj je bio dečak bila je iznad nadvožnjaka, a bujica i kamenje su njega odneli skroz u drugo naselje - kazao je Begović.

Kako je dodao Begović, te noći bio je u kući i osetio je da se sprema nevreme. U trenutku kataklizme on se spasio, ali je odlučio da pomogne meštanima koje je zadesila ova ogromna tragedija.

- Zajedno sa svojim prijateljima i meštanima priskočio sam u pomoć. Nažalost, bilo je nemoguće pomoći svima, bilo je 20 glasova koji su dozivali: "Upomoć, upomoć" - kazao je Begović.

Dečak Edi i dalje je smešten u bolnici u Mostaru.

Podsetimo, iz Donje Jablanice je danas upućen hitan apel svim onima koji u svom vlasništvu imaju velike kamione za utovar da ih spreme, kako bi pomogli u odvozu materijala, kojeg u ovom trenutku ima previše.

- Ovim putem apelujem na sve one koji imaju u svom vlasništvu velike kamione da nam ih ustupe, kako bi što pre rešili ovaj materijal iz naselja i da tako što pre dođemo do stradalih žrtava – rekao je Sabahudin Spahović, pripadnik Federalne uprave Civilne zaštite.

Potvrdio je kako se još traga za tri osobe, ali i kako je potrebna dodatna pomoć u čišćenju terena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading