"BRATA SAM IZGUBIO! SIN JE SPASEN, ALI LEŽI U SOBI SAV POLOMLJEN": Potresna ispovest čoveka iz Jablanice koji je jedva preživeo poplave

Autor:

Svet

08.10.2024

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na svu sreću nije ostao bez sina, iako se i to umalo dogodilo

"BRATA SAM IZGUBIO! SIN JE SPASEN, ALI LEŽI U SOBI SAV POLOMLJEN": Potresna ispovest čoveka iz Jablanice koji je jedva preživeo poplave

Foto: a.ovčina/avaz

Ni pet dana posle stravičnih poplava u Bosni i Hercegovini, naročito u Jablanici i tom okrugu, stanovnici ne dolaze k sebi.

Dok pokušavaju da saniraju ogromnu štetu, neki od njih izgubili su skoro celu imovinu, i dalje se nadaju da je sve bio samo ružan san i da će se probuditi na javi i odahnuti.

Jedan od takvih je i Mirsad Hindić koji je u poplavama izgubio brata. 

Na svu sreću nije ostao bez sina, iako se i to umalo dogodilo.

"Brata sam izgubio. Odnelo ga. Sina smo spasili. Leži u kući, sav je polomljen. I drugi brat je uspeo da iskoči kroz prozor, odnelo mu je kuću", kaže Mirsad za Dnevni Avaz.

"Ostali smo živi jer smo spašavali da voda ne ide na kuću. Sina je bujica ponela, uhvatili smo ga. Bujica je velika bila. Porodica mi je ovde, tu boravimo. Jednostavno čovek nema volje snage, tri dana nešto radimo, a ništa ne možemo uraditi. Momci pomalo čiste, rade svoj posao, svaka im čast, sve organizacije, vode i hrane ima dovoljno", ispričao je za Hindić. 

Četvrtog dana od katastrofalnih poplava i klizišta u kojima je najmanje 20 osoba stradalo, dok se nestalima traga, situacija je veoma teška, a posledice i dalje vidljive, najviše u Donjoj Jablanici, koja je najviše stradala.  

Darko Juka, šef Odeljenja za odnose sa javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), izjavio je ranije dans da se još traga za devet osoba - pet u Jablanici i četiri u Konjicu.  

Posebno je zabrinjavajuće novo upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda na nove padavine koje se očekuju narednih dana.  

Voda i odroni uništili su desetke kuća i oštetili infrastrukturu, a ima i žrtava.  

Mnogi putevi su i dalje blokirani, pa se koriste zaobilaznice.  

Za BiH je aktiviran Mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM), a timovi za reagovanje stići će na lice mesta, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.  

Oružane snage BiH danas su pojačale svoje kapacitete na pomoći stanovništvu u otklanjanju posledica poplava i klizišta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading