SCENE UŽASA U BOSNI: Bagerom evakuišu ljude, potopljena džamija, hodža se popeo na krov da bi se spasio! (VIDEO)

Autor:

Svet

04.10.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u Jablanici najmanje 14 poginulih, to su oni koje su pronašli spasioci

SCENE UŽASA U BOSNI: Bagerom evakuišu ljude, potopljena džamija, hodža se popeo na krov da bi se spasio! (VIDEO)

Foto: Klix/Printscreen

Poplave i klizišta u bosansko-hercegovačkim gradovima zarobili su brojne porodice, a u mestu Trošnjik kod Fojnice teškom mehanizacijom se spašavaju građani s viših spratova kuća, javlja Klix.

Tako je s sprata kuće u Trošnjiku bagerom spašeno dvoje starijih ljudi, dok je reka oko kuće nosila sve pred sobom.

Samo u Jablanici najmanje 14 poginulih, to su oni koje su pronašli spasioci

Šef Odeljenja za odnose s javnošću vlade hercegovačkog kantona Darko Juka je naveo kako je situacija nešto stabilnija, te je potvrdio da su hitne službe uspele da se probiju do Jablanice.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dodajući da su to oni koje su pronašle spasilačke ekipe dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama. 

 

 

- Koja je tačna brojka još ne znamo. Ne sećam se ovakve krize od rata pa naovamo, razmere ove haotične situacije su zastrašujuće - rekao je Juka.

- U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsečena od sveta - rekao je Juka, pa dodao kako su "urušeni putevi, kao i nekoliko mostova na reci Drežanki."

Šire područje Konjica je takođe izolovano, a zarobljeni se evakuišu čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova.

- Sve raspoložive snage su na terenu - Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni krts, dok susedni kantoni nude pomoć - rekao je Juka.

Juka je apelovao na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se ne upućuju prema Jablanici i Konjicu iz bilo kojeg smera.

- Policijski punktovi su postavljeni na Salakovcu kako bi se kontrolisao priliv vozila i osigurala bezbednost građana - poručio je.

 

 

Proglašeno stanje prirodne nesreće u nizu opština

Bujične poplave prouzrokovale su veliku štetu u opštinama središnje Bosne. Delovi Kiseljaka potpuno su potopljeni, a slično je stanje i u obližnjem Kreševu, Fojnici te u Varešu. U tim opštinama proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Foto: železnice bih printscreen

Železnička pruga je potpuno uništena

Magistralni put Jablanica - Mostar potpuno uništen

Bujice su teško oštetile železničku prugu koja vodi od Sarajeva ka Pločama, a klizište je potpuno uništilo deo ključnog puta koji vodi od glavnog grada BiH ka Mostaru, pa se prema Hercegovini saobraća zaobilazno preko Bugojna i Kupresa.

Saobraćaj od Konjica prema Sarajevu je obustavljen.

Predsedništvo BiH šalje vojsku u Jablanicu

Predsedništvo BiH je na vanrednoj sednici jednoglasno donelo odluku o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH na širem području opštine Jablanica, stoji u saopštenju predsedništva.

Foto: železnice bih printscreen

Bujićna voda je odnela celo brdo na kojem se nalazila železnička pruga

 

Hitno su angažovane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga BiH, u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reakciji na prirodnu nesreću – obilne poplave i klizišta na širem području opštine Jablanica, navodi se u saopštenju.

Potopljena džamija, hodža sa porodicom pobegao na krov da bi se spasili

Fotografija potpuno poplavljene džamije u Donjoj Jablanici širi se internetom, a agencija Anadolija (AA) saznala je da su se imam džamije, njegova porodica i komšije u poslednjim trenucima spasili.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica Ekrem ef. Hodžić rekao je novinaru AA kako je džamija bila u potpunosti pod vodom. Iznad površine vode mogao se videti samo vrh krova i minareta.

Prema njegovim rečima, imam i njegova porodica u poslednjem trenutku spasili su se od poplave, jedno vreme bili su na krovu.

- Efendija se jedva izvukao sa ženom i detetom. Na krovu su bile i komšije. Upravo sam se čuo s njima. Žena i dete su tu u Jablanici, efendija je ostao da pomogne komšijama jer se sada voda povukla, ostalo je kamenje - rekao je Hodžić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading