SNAŽNO NEVREME VEĆ PRAVI HAOS U KOMŠILUKU: Evo kada će se Srbija naći na UDARU OBILNIH PLJSUKOVA SA GRMLJAVINOM

Autor:

Svet

08.09.2024

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košava će u ponedeljak imati olujne udare.

SNAŽNO NEVREME VEĆ PRAVI HAOS U KOMŠILUKU: Evo kada će se Srbija naći na UDARU OBILNIH PLJSUKOVA SA GRMLJAVINOM

Foto: Privatna arhiva

Vreme

Uticaj snažnog ciklona postaje sve primetniji u regionu, sa Slovenijom kao prvom žrtvom nevremena. Tokom poslednjeg dela dana, veći deo Slovenije zahvatila su obilna kiša praćena snažnim grmljavinama.

Republika

Foto: pixabay.com

Nevreme stiglo u Sloveniju

 

Prognoze ukazuju da će se nepovoljne vremenske neprilike nastaviti tokom noći i u ponedeljak, sa očekivanim količinama padavina preko 100 litara, lokalno čak i preko 200 litara.

Ovakve vremenske pojave izazivaće urbane poplave i bujice, a čak ni glavni grad Ljubljana neće biti pošteđen ovog nevremena.

Širenje nevremena na region

Nakon što je zahvatilo Sloveniju, nevreme sa jakim grmljavinama i obilnim padavinama proširiće se na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Ova situacija ukazuje na ozbiljnost ciklona i njegovog uticaja na ceo region, te se očekuje da će vremenske prilike biti nepovoljne i u narednim danima.

Uticaj ciklona na ostatak Evrope

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Nevreme stiglo u Sloveniju

 

Oluje i obilne padavine koje je ciklon doneo Sloveniji samo su deo šire slike koju je ostavio na Evropi. Francuska, Italija i Alpi takođe su bili pogođeni ovim vremenskim nepogodama tokom dana.

A u Srbiji

Republika

Foto: Tanjug/S. RISTIĆ

Nevreme i u Srbiji

 

Očekuje se da će se pogoršanje vremena proširiti na Srbiju tokom ponedeljka, što ukazuje na snagu i dugotrajnost ovog ciklona.

Ciklon će uticati i na vreme u Srbiji.

Ponedeljak će doneti naoblačenje, od sredine dana i kišu zapadnim predelima Srbije. Potom će se talas padavina zahvatiti i ostatak Srbije i u svim predelima biće kiše i pljuskova sa grmljavinom.

U noći ka utorku i u utorak ujutro biće i obillnijih pljuskova.

Košava će u ponedeljak imati olujne udare.

U utorak se očekuje prodor hladnog fronta, uz zahlađenje i skretanje vetra na severozapadni.

Takvi vremenski uslovi savršen su recept za produženo razdoblje prekomernih padavina i visokog rizika od potencijalnih poplava u celom regionu. Idućeg vikenda sledi znatno hladnije vreme s temperaturama oko 8 do 12°C, što je ispod proseka za sredinu septembra. U zapadnoj polovini Evrope biće puno hladnije nego inače. Ovaj hladni talas mogao bi dovesti do prvih značajnijih snežnih padavina u Alpima. S obzirom na ove prognoze, važno je pratiti razvoj situacije i preduzeti mere opreza zbog mogućih poplava i snežnih padavina.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading