OBUZDAN POŽAR KOD SREBRENICE: Za dlaku spasen DEO SRPSKE KULTURNE BAŠTINE, vatra bila na samo kilometar od NACIONALNOG BLAGA

Autor:

Svet

04.09.2024

00:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatra zahvatila površinu od jednog hektara

OBUZDAN POŽAR KOD SREBRENICE: Za dlaku spasen DEO SRPSKE KULTURNE BAŠTINE, vatra bila na samo kilometar od NACIONALNOG BLAGA

Foto: MUP Srbije

Direktor Nacionalnog parka "Drina", Radomir Pavlović, izjavio je da je požar koji je zahvatio područje Srebrenice uspešno zaustavljen i da se nije proširio na stanište endemične Pančićeve omorike, prenosi agencija Tanjug.

Pavlović je istakao da je Helikopterski servis Republike Srpske brzo reagovao na poziv iz opštine Srebrenica i da se helikopter uključio u gašenje požara na lokalitetu Poljanci-Stari grad u srebreničkoj Mesnoj zajednici Luka.

Brza reakcija

Republika

Foto: printskrin/instagram/192_rs

Obuzdan požar kod Srebrenice

 

Naglasio je da će sutra biti nastavljeno praćenje i delovanje helikoptera kako bi se sprečilo ponovno aktiviranje vatre. Uz vatrogasce, na lokalizovanju i gašenju požara angažovani su i radnici Nacionalnog parka, Šumskog gazdinstva Drina iz Srebrenice, kao i meštani Luke. Ovaj zajednički napor i brza reakcija su bili ključni u suzbijanju požara i zaštiti ovog dragocenog prirodnog staništa.

Bliska opasnost po Pančićevu omoriku

Republika

Foto: MUP Srbije

Obuzdan požar kod Srebrenice

 

Pavlović je istakao da je požar zahvatio površinu od jednog hektara obraslu travom i crnogoričnom šumom, nalazeći se svega kilometar udaljeno od staništa Pančićeve omorike. Ova endemska vrsta četinara, koja je preživela još od doba ledenog doba, predstavlja izuzetno važan deo lokalne biodiverziteta i kulturne baštine.

Zahvalnost i dalja preventiva

Nakon uspešnog suzbijanja požara, Pavlović je izrazio zahvalnost svima koji su doprineli ovom naporu. Istovremeno, istakao je važnost nastavka preventivnih mera kako bi se smanjio rizik od novih požara u Nacionalnom parku "Drina" i okolnim područjima. Ovaj događaj je još jednom podsetio na važnost očuvanja prirode i hitne reakcije u zaštiti biodiverziteta.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading