VELIKO NEVREME POPLAVILO SPLIT: Na ulicama voda, počupana stabla, oštećene saobraćajnice... (VIDEO)

Autor:

Svet

19.08.2024

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hidrometeorološki zavod Hrvatske je najavio kraj aktuelnog toplotnog talasa.

VELIKO NEVREME POPLAVILO SPLIT: Na ulicama voda, počupana stabla, oštećene saobraćajnice... (VIDEO)

Foto: YouTube/Dalmacija Danas/Printscreen

Jako nevreme koje je u ponedeljak tokom noći pogodilo šire splitsko područje zadalo je dosta posla vatrogascima koji su uglavnom radili na sanaciji saobraćajnica i uklanjali počupana stabla, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma.

Radnici Javne vatrogasne stanice (JVP) u Splitu, zajedno sa kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split, tokom noći uklanjali su pokidana stabla sa ulica.

Već oko 23 časova su stabla počela da padaju uglavnom u centru grada i to na saobraćajnice i parkirana vozila na Mažuranićevom šetalištu, u Kaštelanskoj, Zvonimirovoj, Rendićevoj, Zrinsko-Frankopanskoj, Plančićevoj i Starčevićevoj ulici.

U Viškoj ulici na Bačvicama, te na Putu Firula bili su poplavljeni podrumi što je takođe zahtevalo intervenciju vatrogasaca.

 

 

Osim Splita, nevreme sa olujom, grmljavinom i obilnom kišom je pogodilo i Kaštel, šire makarsko područje, ostrva Hvar, Brač, Vis i Šoltu.

Tako je u Splitu, u kratkom vremenu, palo više od 25 litara kiše po kvadratnom metru, piše 24sata.hr.

Dalmacija danas piše da je oluja bila i na makarskom i dubrovačkom području, kao i na Murteru, gde je noćas do 01.30 sati pala čak 51 litra kiše po metru kvadratnom. Toliko kiše na Murteru padne u celom avgustu.

Podsetimo, Hidrometeorološki zavod Hrvatske je najavio kraj aktuelnog toplotnog talasa.

Iako se dobrodošlo zahlađenje očekuje svugde, biće neravnomerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguć je i grad te olujni udari vetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i gradskih poplava.

Zbog hladnijeg vazduha u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinskog ciklona prema jugoistoku, duvaće i jaka, na udare verovatno olujna bura, najpre na severnom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguć i otežan saobraćaj na već poznatim deonicama cesta i auto-puta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplotnog talasa, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg vazduha već u nedelju, jako raste verovatnoća pojave grmljavinskih nepogoda, pa se savetuje redovno praćenje upozorenja i postupanje prema preporukama nadležnih službi, kako bi ostali sigurni.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading