DRAMATIČNO U REPUBLICI SRPSKOJ: Jaki udari vetra onemogućili gašenje požara (FOTO)

Autor:

Svet

15.08.2024

02:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatra u Nacionalnom parku "Sutjeska" stavljena pod kontrolu

DRAMATIČNO U REPUBLICI SRPSKOJ: Jaki udari vetra onemogućili gašenje požara (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske, Boban Kusturić, izjavio je da su jaki udari vetra onemogućili gašenje požara na Tjentištu, prenosi agencija Tanjug.

Kusturić je istakao da je juče bio jedan od najtežih dana u njegovoj karijeri, s obzirom na vremenske uslove koji su sprečili pristup novom požarištu.

Prema Kusturićevim rečima, vetar koji duva brzinom od 80 kilometara na čas, zajedno sa nepristupačnim terenom, stvorio je katastrofalne uslove za gašenje požara na Tjentištu.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Helikopteri u gašenju požara

 

Zbog ovih okolnosti, helikopteri iz Republike Srpske i Srbije su preusmereni na požarište u Bileći. Kusturić je najavio da će pokušati ponovo večeras da se vrate na Tjentište, u nadi da će vremenski uslovi biti povoljniji.

"Zbog katastrofalnih vremenskih uslova, nepristupačnog terena i jakog vetra koji duva 80 kilometara na čas onemogućeno je gašenje novog požara na Tjentištu, pa su helokopteri Srpske i Srbije upućeni na požarište u Bileću. Pokušaće ponovo večeras da se vrate na Tjentište", rekako je Kusturić.

Težak dan

Kusturić je istakao da već od 1993. godine aktivno učestvuje u gašenju požara iz helikoptera. Ipak, današnji dan se izdvaja kao posebno težak, što ukazuje na izazovnost situacije sa kojom se suočavaju vatrogasne ekipe.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Helikopteri u gašenju požara

 

Ovo nije prvi put da se helikopteri koriste za gašenje požara u ovom regionu, ali jaki vetrovi su definitivno otežali proces. Kusturić je naglasio da su ekstremni vremenski uslovi i brzina vetra od 80 km/h stvorili izuzetno nepovoljnu situaciju za efikasno delovanje helikopterskih timova.

Požar u nacionalnom parku obuzdan

Podsetimo, požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" stavljen je pod kontrolu, izjavio je juče Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Kusturić je naglasio da je zahvaljujući helikopterima Srbije požar stavljen pod kontrolu.

- Da nisu došli helikopteri iz Srbije naši helikopteri HS Srpske i OS BiH ne bi mogli požar staviti pod kontrolu i on bi zasigurno eskalirao - rekao je Kusturić za RTRS.

 

 

Kako je saopšteno, šteta na Zelengori je već dostigla višemilionske cifre, a posledice po endemske vrste i biodiverzitet biće poznate tek nakon potpunog obuzdavanja požara.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading