KEMAL RASTODER NA SLOBODI: Smatraju ga veoma opasnim, preživeo je atentat u Budvi

Autor:

Svet

13.08.2024

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rastoder je do puštanja na slobodu smatran posebno opasnim, pa su ga do sudnice pratili specijalci

KEMAL RASTODER NA SLOBODI: Smatraju ga veoma opasnim, preživeo je atentat u Budvi

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Državljanin Crne Gore Kemal Rastoder, koji se povezuje s velikim operacijama krijumčarenja droge i kojeg su na zagrebački Županijski sud dovozili specijalci ATJ Lučko u blindiranom vozilu, a u zatvoru u Glini bio je zatvorenik visokog rizika, na slobodi je i čeka presudu, piše Jutarnji.

Njegov advokat Velimir Došen, potvrdio je da je Rastoder na slobodi i dodao da se javlja policiji i da je pušten jer mu je istekao maksimalni istražni zatvor.

Rastodera, između ostalog, terete i za falsifikovanje dokumenata, a pršle godine je uhapšen u Hrvatskoj.

Kako pišu mediji, u pitanju je proces protiv optuženih policajaca i pripadnika krimalnog miljea kojima su, kako tvrde istražitelji, odavali poverljive informacije.

Otkriveni su nakon što je razbijena SKY ECC komunikacija.

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a, policajac Željko Cigula i nekoliko njegovih kolega davali su zainteresovanima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, Šegenskog informacionog sistema (SIS) i Interpola i omogućili su nezakonit boravak u EU.

Proveravali su lične podatke više osoba, a naknadno su s njihovim podacima izrađivana putna dokumenta.

Osim toga, optuženi policajci proveravali su imaju li određene osobe pravne prepreke za prelazak granice, odnosno traži li ih policija i jesu li za njima raspisane poternice.

Rastoder je do puštanja na slobodu smatran posebno opasnim, pa su ga do sudnice pratili specijalci. Zbog sumnje u povezanost s narko-lancima prema sigurnosnoj proceni je i sam mogao biti žrtva napada.

Protiv njega se, prema pisanju medija, vodi više procesa i u drugim zemljama.

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u leto 2004. preživeo atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov "Mercedes".

Tom prilikom je zadobio teške povrede. Njegovo ime, po pisanju hrvatskih medija, pominjalo se i u kontekstu veze s narko-bosom Stjepanom Prnjatom, a traže ga crnogorska policija i tajne službe.

- Povezuju ga i sa grupom koja je iz Južne Amerike organizovala transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i njen transport do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge - navodili su regionalni mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading