GOREO NACIONALNI PARK: 20 hektara bilo pod vatrom, oglasio se i Zoran Čančar

Autor:

Svet

10.08.2024

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprečeno je širenje požara

GOREO NACIONALNI PARK: 20 hektara bilo pod vatrom, oglasio se i Zoran Čančar

Foto: printscreen/instagram/192_rs

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska", Zoran Čančar, istakao je da je zahvaljujući pravovremenoj reakciji Helikopterskog servisa Republike Srpske sprečeno da se požar koji je zahvatio nepristupačno područje Nacionalnog parka "Sutjeska" proširi na visoku šumu, prenosi agencija Tanjug. Požar je izbio na obroncima Zelengore, tačnije na lokalitetu Velika Siljevica, gde se zapalila travnata površina. Čančar je naveo da je površina od 15 do 20 hektara zahvaćena vatrom, a Helikopterski servis Republike Srpske je svojim helikopterom uspeo da spreči širenje požara prema četinarskoj šumi.

Reakcija Helikopterskog servisa i lokalnih vatrogasnih jedinica

Poziv Nacionalnog parka "Sutjeska" za pomoć je odmah je prihvaćen od strane Helikopterskog servisa Republike Srpske, čiji je helikopter efikasno doprineo gašenju vatre iz vazduha. Uz to, vatrogasne jedinice iz Foče su bile u pripravnosti, kao i radnici Nacionalnog parka "Sutjeska". Dodatnu pomoć su ponudili i vatrogasci iz Gacka. Ovakva koordinisana akcija je ključna u situacijama poput ove, gde je brza reakcija od presudnog značaja za sprečavanje daljeg širenja požara.

Uzroci požara i zaštita Nacionalnog parka "Sutjeska"

Čančar je istakao da se za sada ne može govoriti o uzrocima požara. Važno je istaći da je Nacionalni park "Sutjeska" dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, te da je očuvanje ovog područja od izuzetnog značaja za očuvanje biodiverziteta. Stoga je brza i efikasna reakcija u slučaju požara od ključnog značaja za očuvanje ovog dragocenog prirodnog dobra.

Ovaj događaj nas podseća koliko je važno ulagati u preventivne mere i opremiti se adekvatnom opremom i obučenim osobljem kako bismo zaštitili naše prirodne resurse od požara, posebno kada su u pitanju područja kao što je Nacionalni park "Sutjeska".

Požar i u Batajnici

Podsetimo, jedna osoba povređena je u požaru koji je danas buknuo kod Batajnice.

Došlo je do poljskog požara na putu ka Dunavu, u Ulici Široki put.

Šta raditi u slučaju požara?

Prvo što treba učiniti je kada primetite požar je pozvati 193 i dati konkretne podatke o lokaciji požara - adresu, sprat i broj stana.

Ako do požara dođe u stanu, potrebno je pozvati vatrogasce i evakuisati ukućane.
 
Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju u stanu, zatvoriti vrata i isključiti električnu energiju, a ako je požar većeg obima, napustiti stan zatvarajući sva vrata.

Nikako ne koristiti lift prilikom napuštanja zgrade, pošto se u toku požara oslobađa gust crni dim koji sadrži otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što može biti uzrok smrti od gušenja za sve koji se tu nalaze.

Ako je požar manjeg obima, pokušati gašenje, ali nikada ne koristiti vodu da bi se ugasio požar na električnim instalacijama i aparatima, kao ni požar izazvan benzinom ili uljem, već umesto toga koristiti aparat za početno gašenje požara tipa ''S''.

Gašenjem požara na električnim instalacijama i aparatima vodom možete biti izloženi strujnom udaru, dok gašenjem vodom požara izazvanih benzinom ili uljem možete da izazovete njegovo širenje.

Važno je i ostati smiren i ne paničiti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading