"JEDNO OD NAJSTRADALNIJIH SELA U SVETU" Dodik podsetio na stravičan pokolj Srba u dolini Neretve - mesto PREBILOVCI!

Autor:

Svet

05.08.2024

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je naglasio da je i ovaj zločin u Prebilovcima bio zataškavan i prikrivan u bivšoj Jugoslaviji, kao i mnogi drugi zločini nad Srbima, a 1961. godine jame u koje su bacani hercegovački Srbi su zabetonirane, sa namerom da se istina nikada ne sazna

"JEDNO OD NAJSTRADALNIJIH SELA U SVETU" Dodik podsetio na stravičan pokolj Srba u dolini Neretve - mesto PREBILOVCI!

Foto: Printscreen/Pink

Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Prebilovci kod Čapljine jedno od četiri najstradalnija sela u svetu u Drugom svetskom ratu, gde su ustaše pokazale svu svoju monstruoznost i nečovečnost kako 1941, tako i 1992. godine.

- O kakvim monstrumima je reč, govori podatak da su ustaše avgusta 1941. godine u Prebilovcima zauvek ugasile ognjišta 54 srpske porodice i u potpunosti zatrle trag njihovog postojanja. Ovo je još jedna žalosna potvrda da su Srbi najstradalniji narod u 20. veku - istakao je predsednik Srpske, navodeći da je iz Prebilovaca tek 1962. godine ispraćen prvi mladić regrut u tadašnju JNA.

Foto: Public

Žrtve ustaških zločina

Povodom 83 godine od svirepog zločina koje su počinile ustaše nad prebilovačkim Srbima, predsednik Srpske je u izjavi za Srnu naveo da su u zoru 4. avgusta 1941. godine ustaše, dojučerašnje komšije, napale selo u kojem su bile uglavnom žene, deca i starci, i započeli sa orgijanjem i iživljavanjem nad srpskom nejači koji su bili nemoćni da pruže otpor zlotvorima.

Foto: AP/Darko Vojinović

Milorad Dodik

- Ustaško orgijanje, iživljavanje i bestijalnosti nad nezaštićenim ženama i devojkama, a posebno nedužnim devojčicama trajalo je nekoliko časova. Jedina osoba koja se spasila i živa izašla iz zgrade osnovne škole, u kojoj su bili zatvoreni, bila je Mara Bulut koja je svedočila da su ustaše vadile bebe iz kolevki, razbijali njihove glava o zidove učionica i nabijali na bajonete pred očima njihovih majki, dok su učiteljicu Stanu Arnautović više puta silovali njeni bivši učenici Hrvati - ispričao je Dodik.

Foto: Wikipedia

Ustaše

- Nakon svih ovih zlostavljanja i mučenja, ustaše su potom prebilovačke Srbe prebacile u silos kod sela Tasovčića, odakle su sutradan, 5. avgusta, transportovani do sela Šurmanci gde su ostali do jutra, mučeni i maltretirani, bez kapi vode i hrane - podsetio je.

U ranim jutarnjim časovima 6. avgusta, naveo je on, izmučene prebilovačke Srbe, njih više od 500 koji su nekim čudom preživeli sva mučenja, ustaški zločinci doveli su do jame Golubinke gde su ih punih šest sati žive bacali u jamu.

- Ni to im nije bilo dovoljno, pa su i narednih dana dovodili preostale Srbe iz okolnih sela i bacali u istu jamu, odakle su danima dopirali jauci i plač, dok je ispucala hercegovačka zemlja bila natopljena srpskom krvlju. Mesec dana je trajalo zlostavljanje, mučenje, tortura, iživljavanje i pokolj, da bi ustaše na kraju etnički potpuno očistile Prebilovce, a potom naselile hrvatske porodice i promenile naziv u Novo Selo - naveo je Dodik.

Foto: Profimedia

Ante Pavelić

On je naglasio da je od 1.000 stanovnika Prebilovaca, koliko ih je bilo uoči Drugog svetskog rata, ustašku torturu, koja je trajala od Ilindana do kraja avgusta 1941, preživelo njih svega 172, uglavnom muškaraca, samo četiri udate žene i mali broj dečaka i devojčica, dok je jama postala večni dom za oko 5.000 Srba iz Prebilovaca i okolnih sela.

O kakvoj monstruoznosti ustaša je reč, naveo je Dodik, govori i podatak da su italijanski vojnici koji su okupirali Hercegovinu bilo zgroženi njihovim zlodelima i počeli da hapse koljače, pružajući zaštitu preostalom srpskom stanovništvu, a o razmerama ustaške bestijalnosti u Prebilovcima u izveštaju Benitu Musoliniju pisao je čak italijanski general Alesandro Luzana, izražavajući svoju nevericu i ogorčenost.

Foto: Wikipedia

Ustaše

- Ustaše su trijumfalno slavile svoju monstruoznost, koju su čak i opevali, likujući: "Srpske su se pogasile sveće, upalit’ se više nikad neće". Ali, uprkos njihovim zlodelima, srpske sveće niko neće ugasiti, one i danas sijaju i to jače nego ikada, i u Prebilovcima i u Hercegovini, i u celoj Republici Srpskoj. Ubijali su nas i u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom, ali nisu nas uspeli ubiti, živi smo i danas smo svoji na svome - poručio je, između ostalog, Dodik.

On je naglasio da je i ovaj zločin u Prebilovcima bio zataškavan i prikrivan u bivšoj Jugoslaviji, kao i mnogi drugi zločini nad Srbima, a 1961. godine jame u koje su bacani hercegovački Srbi su zabetonirane, sa namerom da se istina nikada ne sazna.

- I danas, posle svega, posle svih naših stradanja imaju obraza da kažu da smo mi "genocidni". I to nam kažu potomci onih koji su nas ubijali, klali, bacali u jame, pljačkali, palili. Ni to im nije dovoljno, pa bi da im poklonimo i predamo na tacni krvlju natopljenu Republiku Srpsku, naše šume, reke, bogatstva. Možete da pretite, da nameštate suđenja, falsifikujete istoriju, da nas sankcionišete, sve vam džaba - Republiku Srpsku vam ne damo - poručio je dodik u izjavi za Srnu.

Trodnevno obeležavanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom, počelo je sinoć predavanjem o temi "Bedem pamćenja" igumana manastira Podmaine Rafaila Boljevića u Prebilovcima i biće nastavljeno danas.

Centralno obeležavanje biće organizovano, služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, preneo je RT Balkans.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva iste godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svetskom ratu, prenela je RTRS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading