DALMACIJA I DALJE GORI! Ovako hrvatski vatrogasci gase požare iz aviona, jedna stvar stoji između vatrene stihije i ljudskih života (VIDEO)

Autor:

Svet

02.08.2024

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinergija između vazduhoplovnih snaga i vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom na zemlji ilustruje složenost i opasnost borbe s požarima.

DALMACIJA I DALJE GORI! Ovako hrvatski vatrogasci gase požare iz aviona, jedna stvar stoji između vatrene stihije i ljudskih života (VIDEO)

Foto: YouTube/ MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske/Printscreen

Veliki požari su pogodili Hrvatsku, a naročito je stradala Dalmacija. Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objavilo je snimak gašenja požara iz kanadera.

Protivpožarne vazduhoplovne snage s avionima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tipa Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802, uz vatrogasne jedinice, tokom protivpožarne sezone svakodnevno učestvuju u gašenju požara širom Republike Hrvatske.

- Gašenje požara iz kanadera zahteva izuzetnu preciznost, veštinu i hrabrost. Gusti oblaci dima nad predelom koji je zahtavila vatra i vetar koji može neočekivano da promeni pravac, otežavaju precizno gašenje ali i povećavaju rizik za pilote - navode iz Ministarstva.:

Dodaju da sinergija između vazduhoplovnih snaga i vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom na zemlji ilustruje složenost i opasnost borbe s požarima.

- Hrabrost pilota i posade, zajedno s neumornim radom vatrogasaca, često je ono što stoji između vatrene stihije i ljudskih života i imovine - objašnjavaju iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

Podsetimo, u hrvatskom Parku prirode "Biokovo" već nekoliko dana gori autohtona šuma, a požar na području Tučepa još uvek je aktivan, prenose danas hrvatski mediji.

Na terenu su vatrogasci iz čitave županije, prenosi zagrebački Index.

Taj požar je nemarom izazvao lokalni pčelar protiv kojeg je zbog toga podneta krivična prijava.

Vatrogasci su dežurali čitavu noć u Tučepima, strahujući da bi jugo mogao da stvori nove probleme.

U Parku prirode "Biokovo" gori najlepši deo, autohtona šuma dalmatinskog crnog bora, stara stotinu godina.

U Vrsinama kod Trogira požar je aktivan od utorka popodne, a otvoren i nepristupačan teren vatrogascima otežava gašenje. 

Požar na području Skradin - Ićevo takođe je i dalje aktivan, a gore makija, nisko rastinje i borova šuma na površini većoj od 1.000 hektara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading