PROGLAŠENA EPIDEMIJA MORBILA! Umrli mladići od 17 i 18 godina, oba smrtna slučaja povezuju se sa niskom stopom vakcinacije dece!

Autor:

Svet

20.07.2024

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcinisanje protiv zaraznih bolesti je u Federaciji BiH obveza regulisana zakonom

PROGLAŠENA EPIDEMIJA MORBILA! Umrli mladići od 17 i 18 godina, oba smrtna slučaja povezuju se sa niskom stopom vakcinacije dece!

Foto: shutterstock

BiH je proglašena epidemija morbila nakon što je preminuo 18-godišnjak iz Zenice, potvrdili su iz ministarstva zdravlja Zeničko-dobojske županije.

- Još jedan smrtni slučaj povezan sa malim boginjama zabeležen je u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 18-godišnjak iz Zenice - navodi se.

Ranije ove nedelje u Sarajevu je preminuo 17-godišnjak koji je takođe oboleo od malih boginja pa je od tada proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a sada i u Zeničko-dobojskoj.

Oba smrtna slučaja povezuju se sa niskom stopom vakcinacije dece. Do toga je došlo usled kampanje na društvenim mrežama koja je bila podstaknuta neutemeljenim tvrdnjama o povezanosti vakcina protiv morbila sa pojavom autizma kod male dece, piše Jutranji.

Ministarka zdravstva Zeničko-dobojske županije Aida Salčinović rekla je lokalnim medijima kako je u toj županiji vakcinisanost dece protiv morbila na nivou od tek 37 odsto, što pogoduje širenju zaraze.

U toj je županiji do sada potvrđeno više od 1200 slučajeva zaraze malim boginjama.

- Ja jedino mogu da apelujem na roditelje da vakcinišu decu i da tako osiguramo 95 odsto nacije - navodi se.

Vakcinisanje protiv zaraznih bolesti je u Federaciji BiH obveza regulisana zakonom koji je na snazi od 2005. godine no roditelji uprkos tome masovno odbijaju da vakcinišu decu pod različitim izgovorima a kazne koje za to dobiju su novčane i to u simboličnim iznosima.

(Republika/Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading