SVINJSKA KUGA PONOVO HARA BALKANOM! Grla masovno počela da odumiru u Hrvatskoj, danas HITNO oglašavanje ministra poljoprivrede

Autor:

Svet

12.07.2024

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epidemija samo pola godine nakon završetka prethodne.

SVINJSKA KUGA PONOVO HARA BALKANOM! Grla masovno počela da odumiru u Hrvatskoj, danas HITNO oglašavanje ministra poljoprivrede

Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je slučaj afričke kuge svinja (AKS) u Gradištu. Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, će se obratiti medijima danas u 16:00 časova u prostorijama Vukovarsko-sremske županije povodom potvrđenog slučaja AKS.

Ovaj razvoj događaja dolazi nakon epidemije afričke kuge svinja koja je uništila brojne farme svinja u Slavoniji u drugoj polovini prošle godine, otkrivajući značajne slabosti i probleme u hrvatskoj svinjarskoj proizvodnji. U novembru 2023. godine zvanično je označen kraj epidemije, ali nedavna potvrda novog slučaja ukazuje na ponovno javljanje bolesti u Hrvatskoj nakon samo šest i po meseci.

Simptomi afričke kuge svinja

Prvo pojavlјivanje AKS u zemlјi ili na određenom području obično se manifestuje visokom smrtnošću posle kratke febrilne faze bolesti, prenosi poljosfera.rs.

Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti.

Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročitou području abdomena i po ekstremitetima.

Javlјanje AKS u stadu obično je povezano sa:

•kontaktom domaćih i divlјih svinja koje nose krpelјe;
•uvođenjem novih svinja u stado;
•hranjenjem svinja kontaminiranim pomijama koje nisu dobro prokuvane;
•kretanjem vozila i lјudi.

Bolest se javlјa kod svinja svih starosnih kategorija.

Može biti akutnoga, subakutnog ili hroničnog toka. Klinički simptomi javlјaju se u proseku 5-15 dana nakon infekcije virusom AKS. Poseban problem je nemogućnost kontrole kretanja zaraženih divlјih svinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading