NOVI HAKERSKI NAPAD U ZAGREBU NAKON UDARA NA KBC: Evo koje institucije su sad bile meta!

Autor:

Svet

03.07.2024

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došli do ličnih i finansijskih podataka

NOVI HAKERSKI NAPAD U ZAGREBU NAKON UDARA NA KBC: Evo koje institucije su sad bile meta!

Foto: Profimedia

Platforma HackManac koja prati hakerske napade širom sveta na svom "X" profilu objavila je večeras kako su hrvatske kompanije Badel 1862 i Labud pod hakerskim napadom, doznaje RTL.

 

 

Napisali su kako su ove kompanije navedene kao žrtve Blackout ranscomeware grupe.

"Uzorak koji su dali hakeri prikazuje lične podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i finansijske podatke", napisali su u svojoj objavi iz HackManac koji je i ranije objavljivao detalje o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb.

Podsetimo, ranije danas bivši šef hrvatske tajne službe (SOA) Ante Letica komentarisao je nedavni hakerski napad na KBC Zagreb, ocenivši da je bio težak i zabrinjavajući i posledično vrlo opasan za Hrvatsku, kao i  da, kako je naveo, liči na delovanje ruskih specijalnih službi.

“Ovo sve liči na delovanje ruskih specijalnih službi koji već duže vreme vode hibridnim rat protiv Hrvatske, ali i Evropske unije, NATO-a i koji je eskalirao sukobom u Ukrajini. Ovo može biti kriminalni akt, ali i poruka ruskih specijalnih službi Republici Hrvatskoj”, rekao je letica gosotujući na zagrebačkoj N1 tv..

Za incident je rekao da je "vrlo težak i zabrinjavajući i da može biti posledično vrlo opasan za Hrvatsku i za hrvatske građane". 

"Treba učiniti sve da takvih incidenata, odnosno upada u sistem Hrvatske, bude sve manje. Hrvatska mora uložiti napore da obezbedi sigurnost svojih građana, institucija, ličnih i drugih podataka. Šteta je napravljena, treba je proceniti i videti koji su podaci uzeti i kako oni mogu kompromitovati ljude i naštetiti bezbednosti Hrvatske", naveo je Letica.

Primetio je da o ovom napadu nema puno podataka i da, ako je se radi o ucenama i o tome da ti kriminalci žele da Hrvatska plati kako uzeti podaci ne bi objavljivali, to će morati odlučiti oni koji su odgovorni za bezbednost Hrvatske.

"Ako je to tako, onda to nije dobra situacija”, kaže Letica.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading