RUSIJA OPASNO ZAPRETILA CRNOJ GORI! Oglasila se Zaharova, evo šta se sprema

Autor:

Svet

09.07.2024

23:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njenim rečima, ograničenja iz Crne Gore su neprijateljski čin cenzure

RUSIJA OPASNO ZAPRETILA CRNOJ GORI! Oglasila se Zaharova, evo šta se sprema

Foto: Tanjug/AP

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je kako će "Rusija asimetrično odgovoriti na ograničenja Crne Gore za ruske medije".

Podsetimo, Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila je da se najkasnije do 10. jula potpuno obustavi emitovanje jednog broja ruskih medija. 

To uključuje 20 TV kanala: Prvi kanal, Rusija 1, RT, Sputnjik, NTV, REN TV i drugi. Ova odluka podrazumeva i zabranu distribucije sadržaja na internetu.

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Zaharova je navela da takav korak nije ništa drugo do pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija koja je nastala početkom 2022. godine, kad je crnogorska vlada bez upozorenja blokirala sve ruske emitere dostupne u zemlji.

Prema njenim rečima, ograničenja iz Crne Gore su neprijateljski čin cenzure.

Podsetimo, potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, iznela je upozorenje da Rusija poseduje "značajne količine" zapadne imovine na svojoj teritoriji koja bi mogla biti predmet uzvraćanja u svetlu zaplene prihoda od zamrznutih ruskih sredstava.

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Ovo upozorenje dolazi nakon što su lideri zemalja članica grupe G7 pristali na iskorišćavanje kamata zamrznutih ruskih sredstava kako bi osigurali zajam od 50 milijardi dolara za Ukrajinu.

Rusija ističe da je ovakav postupak nezakonit i da će imati negativne posledice po globalni finansijski sistem.

Zaharova je istakla da Rusija poseduje značajne količine zapadnih sredstava i imovine pod ruskom jurisdikcijom, te da bi sve to moglo biti predmet ruskih politika uzvraćanja.

Ona je naglasila da je arsenal političkih i ekonomskih protivmera širok, ali da priroda tih postupaka uzvraćanja neće biti otkrivena javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading