SADA I ZVANIČNO! Riši Sunak priznao poraz na izborima u Velikoj Britaniji, POBEDA LABURISTA!

Autor:

Svet

05.07.2024

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sir Kir Starmer postaće sledeći premijer zemlje.

SADA I ZVANIČNO! Riši Sunak priznao poraz na izborima u Velikoj Britaniji, POBEDA LABURISTA!

Foto: Tanjug/AP

Stigli su i zvanični rezultati - Laburistička partija je osvojila većinu u Donjem domu i formiraće sledeću vladu u Velikoj Britaniji.

Sir Kir Starmer postaće sledeći premijer zemlje.

Riši Sunak je nedavno priznao svoj poraz i pobedu laburista na izborima.

"Laburistička partija je pobedila na ovim opštim izborima, i pozvao sam sir Kira Starmera da mu čestitam na njegovoj pobedi", rekao je on.

Starmer: Uspeli smo

Lider laburista Kir Starmer se u centru Londona obratio masi samo nekoliko minuta nakon što je potvrđena većina laburista.

"Uspeli smo. Bili ste u kampanji za to, borili ste se za to – i sada je to stiglo. Promene počinju sada", rekao je on.

On je dodao da sada Velika Britanija može "ponovo da se raduje [i] da uđe u jutro".

U međuvremenu, njegova stranka nastavlja da osvaja sve više mesta u Donjem domu - a procenjuje se da će ih imati čak 410.

Ko je Kir Starmer

Vođa laburista Kir Starmer koji će biti novi britanski premijer bivši je advokat za ljudska prava, a zatim državni tužitelj. 61-godišnjak nazvan je po osnivaču laburista Kiru Hardieju.

"Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra", Starmer često govori glasačima, pokušavajući da se suprotstavi prikazima protivnika da je on oličenje samoljubive, liberalne londonske elite.

Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristalice insistiraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički. 

Kir Starmer i njegova supruga Viktorija, koja radi za državnu Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje dece.

Stramer je od 2008. do 2013. bio glavni tužitelj Engleske i Velsa. Pre jedne decenije Hrvatska ga je angažovala u svom pravnom timu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.

Naime, u martu 2014. Starmer je bio zadužen da sudijama u Hagu "prezentuje događaje u Vukovaru", a poslednjeg dana usmene rasprave, 1. aprila 2014. branio je Hrvatsku u protivtužbi Srbije koja se ticala zločinačke akcije "Oluja".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading