BOGATIJA JE I OD SAMOG KRALJA: Ko je Akšata Murti, supruga britanskog premijera, Rišija Sunaka (VIDEO)

Autor:

Svet

04.07.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sunakovi imaju bogatstvo od 730 miliona funti, objavio je Sunday Times.

BOGATIJA JE I OD SAMOG KRALJA: Ko je Akšata Murti, supruga britanskog premijera, Rišija Sunaka (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo, File/Jon Super

Birališta u Velikoj Britaniji otvorena su jutros u 8 časova po lokalnom vremenu, a građani te zemlje biraju kandidate za 650 mesta u Donjem domu parlamenta.

Premijer, Riši Sunak, je glasao u Severnom Jorkširu. On i njegova supruga, Akšata Murti, došli su na svoje biračko mesto u seoskoj kući u Nortalertonu, pola sata nakon otvaranja birališta.

Pojava britanskog premijera u pratnji supruge, ponovo je skrenula poglede svetske javnosti ka Akšati Murti.

Naslednica milijardera, Akšata je bogatija i od samog britanskog kralja, zbog udela od 430 miliona funti u IT carstvu svog oca, pisali su britanski mediji.

Riši i njegova supruga, kao i njihove ćerke, Krišna i Anuška, prva su hinduistička porodica koja je zauzela premijersku kuću.

Riši Sunak je tokom ranijih intervjua često je pričao o svojoj supruzi, ćerki indijskog IT mogula, Narajane Murtija, koji je vlasnik kompanije Infosys sa sedištem u Bangaloru.

Zajedno, Sunakovi imaju bogatstvo od 730 miliona funti, objavio je Sunday Times. 

U intervjuu za Times, Riši je glasačima dao uvid u svoj brak:

- Svi u mojoj porodici piju, moja žena definitivno pije. Jako je iritira što ja ne pijem.

Kako je dodao, probao je da promeni tu naviku pred venčanje u Indiji 2009. godine, ali mu se ukus pića nije dopao.

Napomenuo je da su on i njegova supruga veoma povezani pa i slični, uz bitne razlike koje ih dele.

- Neverovatno sam uredan, ona je veoma neuredna. Ja sam mnogo organizovaniji, ona je spontanija... Neće joj se svideti što sam ovo rekao, ali biću iskren, ona nije baš vešta u spremanju. Ona je totalna noćna mora, svuda odeća i cipele... O, Bože, cipele - rekao je u šaljivom tonu britanski premijer.

Bivšu modnu kreatorku, Akšatu Murti, i njenog brata, Rohana, uglavnom su odgajali baka i deda po ocu, dok su se njihovi ambiciozni majka i otac bavili karijerom u inženjerstvu i nauci.

Dok je njen otac Narajana osnivao Infosys i stekao svoje bogatstvo, Akšatina majka, Sudha, postala je prva žena inženjer koja je radila za najvećeg indijskog proizvođača automobila TELCO.

Od ranog detinjstva Akšata je imala strast za modom i priseća se kako ju je majka grdila što više pažnje posvećuje glamuru nego studiranju. Međutim, obrazovanje nije zapostavila.

Nakon završetka srednje škole, Akšata se preselila u SAD, gde je diplomirala ekonomiju i francuski jezik na koledžu French at Claremont McKenna u Kaliforniji, a zatim studirala na Fashion Institute of Design and Merchandising u Los Anđelesu.

Kada je otišla na master studije na Univerzitetu Stanford, upoznala je svog budućeg muža Rišija, koji je studirao na vrhunskom koledžu nakon što je dobio Fulbrajtovu stipendiju.

Riši je priznao da je tu "očigledno bilo nečega" kada su se on i Akšata prvi put sreli.

Četiri godine kasnije, 2009. venčali su se na raskošnoj ceremoniji u Bangaloru u u Indiji, i tamo živeli naredne četiri godine.

Akšata je nastavila karijeru u modi i pokrenula sopstveni biznis 2007. godine, zasnovan na proslavljanju indijske kulture, otkrivanju umetnika u udaljenim selima i radu sa njima i njihovim dizajnom kako bi oni sami kreirao sopstveni posao.

- Stalo mi je da uradim nešto u Indiji, za Indiju, jer je to u DNK moje porodice - rekla je jednom prilikom za Vouge.

Međutim, njen poslovni poduhvat je propao posle samo tri godine. Bez obzira na to, zadržala je udeo u više kompanija, uključujući onaj u porodičnom carstvu, Infosys i projekat koji su ona i Riši zajedno osnovali, Catamaran Ventures UK

Riši Sunak i Akšata Murti preselili su se u Veliku Britaniju 2013. godine, gde je on dve godine kasnije postao poslanik u Jorkširu.

Par sada živi u gradskoj kući od sedam miliona funti u Kensingtonu sa svojim ćerkama, i to je samo jedna od nekoliko nekretnina koje poseduju.

Pored gradske kuće, oni takođe uživaju u stanu vrednom milion funti u Kensingtonu i vili od dva miliona funti u Rišijevom izbornom okrugu Jorkšir. Imaju i penthaus od 5,5 miliona funti u Kaliforniji, sa pogledom na pristanište Santa Monike, gde borave tokom praznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading