RUSKI HAKERI OPTUŽENI ZA NAPAD NA KBC ZAGREB: Grupa traži otkup, uzeli sve podatke o pacijentima

Autor:

Svet

02.07.2024

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lockbit 3.0 je poznat po svojoj agresivnoj taktici pregovaranja i ciljanju na organizacije visokog profila.

RUSKI HAKERI OPTUŽENI ZA NAPAD NA KBC ZAGREB: Grupa traži otkup, uzeli sve podatke o pacijentima

Foto: www.profimedia.rs

Hakerska grupa, LockBit 3.0, navodno stoji iza napada na KBC Zagreb izvedenog u četvrtak i traži otkup, objavljeno je na profilu HackManac na platformi X.

Kako se navodi, hakeri su, između ostalog, uzeli podatke o pacijentima, podatke o pregledima, lekarska istraživanja, podatke o operacijama, o organima i donorima, podatke iz banke tkiva i o zaposlenima, prenosi Hina.

Na kraju je navedeno da KBC Zagreb ima rok do 18. jula za uplatu otkupnine, ali nije naveden njen iznos.

Hakerski napad na KBC Zagreb u četvrtak izveden je dan nakon što su hakeri u sredu popodne izveli napad na nekoliko internet stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo finansija, Poresku upravu, Hrvatsku nacionalnu banku i Zagrebačku berzu.

 

 

Podsetimo, LockBit je hakerska grupa bazirana u Rusiji. Nedavno je preuzela odgovornost za sajber napad na američke Federalne rezerve.

Lockbit 3.0 je poznat po svojoj agresivnoj taktici pregovaranja i ciljanju na organizacije visokog profila.

Napad na Federalne rezerve usledio je nakon što je američki pravosudni sistem razotkrio ruskog državljanina, Dmitrija Horoševa, kao programera, kreatora i administratora bande

Grupa je u februaru zapretila da će objaviti dokumente iz državnog sudskog sistema SAD, uključujući i one u vezi sa krivičnim predmetom protiv Donalda Trampa, ukoliko ne dobije otkupninu.

Rečeno je da ukradeni dokumenti sadrže mnogo "zanimljivih stvari i sudske slučajeve Donalda Trampa koji bi mogli da utiču na predstojeće izbore u SAD".

Business Insider navodi da sudski dokumenti pokazuju da istraga FBI o LockBit-u i koordinacija sa međunarodnim agencijama za sprovođenje zakona traju godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading