UKRAO STATUU BRUS LIJA, PA OSUĐEN NA DESET MESECI ZATVORA: Ovako je lopov izveo pljačku u Mostaru!

Autor:

Svet

03.07.2024

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđeno lice imalo je istoriju kriminalnih aktivnosti, uključujući prethodnu pljačku i višestruke slučajeve vandalizma

UKRAO STATUU BRUS LIJA, PA OSUĐEN NA DESET MESECI ZATVORA: Ovako je lopov izveo pljačku u Mostaru!

Foto: Danijel Kokanović

Opštinski sud u Mostaru osudio je lopova koji je ukrao statuu ikoničnog majstora kung fua, Brus Lija, sa centra Mostara na deset meseci zatvora. Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice postignut između Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i 46-godišnjeg počinioca, koji je već bio poznat po seriji drugih krivičnih dela.

Presuda je navela da je krivac, D.P., prvo opljačkao prodavnicu, ukrao alat, a zatim početkom marta vandalizovao i uklonio bronzanu statuu Brusa Lija iz gradskog parka Zrinjevac, sa namerom da je proda kao staro gvožđe nakon što je iseče na komade. Kratko nakon incidenta, policija HNK je pronašla i uhapsila lopova.

Prethodna krivična aktivnost

Osuđeno lice imalo je istoriju kriminalnih aktivnosti, uključujući prethodnu pljačku i višestruke slučajeve vandalizma. Ovaj obrazac ponašanja ukazuje na zabrinjavajući trend kriminalnog ponašanja.

Kontroverza oko statue Brusa Lija

Bronzana statua Brusa Lija, koju je kreirao akademski vajar Ivan Fijolić iz Zagreba, bila je meta vandala u nekoliko navrata, što je dovelo do njegovog uklanjanja od strane gradskih vlasti radi popravke i restauracije. Ponovljeni vandalizam statue ističe kontroverze i izazove sa kojima se suočavaju u očuvanju javne umetnosti i kulturnih spomenika.

Kulturni uticaj Brusa Lija

Brus Li, široko poznat kao najuticajniji majstor borilačkih veština svih vremena i ikona popularne kulture 20. veka, premostio je jaz između Istoka i Zapada. Globalno priznanje medija značaja postavljanja njegove statue u Mostaru naglašava simboličan značaj kulturnih ikona u procesu pomirenja posle rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading