DVE OSOBE POGINULE: Nevreme napravilo haos u Crnoj Gori!

Autor:

Svet

03.07.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski državljanin poginuo je u Čanju, a Tivćanin D. P. (60) na gradilištu golf terena u Luštici.

DVE OSOBE POGINULE: Nevreme napravilo haos u Crnoj Gori!

Foto: printskrin

Juče u prepodnevnim časovima, Crnu Goru je zahvatilo olujno nevreme praćeno jakim vetrom, pljuskovima i grmljavinom. Oštećeno je više vozila i plovila, a ulice na primorju su bile pod vodom, pri čemu je najkritičnija situacija bila zabeležena u Budvi. Uzrokovan olujnim vetrovima, nevreme je prouzrokovalo rušenje sva tri pretovarna mosta teška više od 400 tona, kao i tri dizalice u Luci Bar. Takođe, drveće je bilo čupano iz korena u više opština, dok je napajanje strujom bilo prekinuto u pojedinim delovima države.

Turski državljanin poginuo je u Čanju, a Tivćanin D. P. (60) na gradilištu golf terena u Luštici.


Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju stiglo je saopštenje da su prethodnih dana najavljivali naglu promenu vremena i lokalne nepogode. Na osnovu sertifikovanih prognostičkih produkata Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, izdat je narandžasti meteoalarm za severne i centralne predele, dok je za južne oblasti proglašen žuti meteoalarm. Međutim, Zavod ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje opasnih meteoroloških pojava.

Najviše štete zabeleženo je u Luci Bar gde su srušena sva tri pretovarna mosta, visoka preko 30 metara i teška više od 400 tona. Direktor AD Luke Bar, Ilija Pješčić, istakao je da je nemoguće proceniti kolika će biti ukupna šteta za luku, ali je naglasio da će biti potrebno dosta vremena i novca da se obnove strukture koje su oštećene. Ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović, takođe je istakao da će Vlada stajati iza Luke Bar i da postoji mogućnost finansijske pomoći kompaniji zbog elementarnih nepogoda.

Nacionalni park Skadarsko jezero takođe je bio pogođen nevremenom, gde je tokom oluje prevrnut turistički brod, a služba zaštite je brzom intervencijom spasila dvoje stranih državljana. Apelovano je na sve turiste i lokalne zajednice da se dobro informišu o vremenskim prilikama pre planiranja boravka u zaštićenom području, kako bi boravak u prirodi bio bezbedan.

(Vijesti)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading