UZBUNA U HRVATSKOJ! Snimljena TRI DRONA kako se ilegalno približavaju aerodromima u Splitu i Dubrovniku!

Autor:

Svet

20.06.2024

17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U martu 2022. godine, na početku rata u Ukrajini dogodio se pad baspilotne letelice u Zagrebu

UZBUNA U HRVATSKOJ! Snimljena TRI DRONA kako se ilegalno približavaju aerodromima u Splitu i Dubrovniku!

Foto: Shutterstock

Hrvatska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da su tri drona snimljena kako ilegalno prilaze putničkim avionima u blizini splitskog i dubrovačkog aerodroma.

U periodu od 29. maja do 13. juna, zabeležena su dva incidenta tokom faze sletanja i jedan tokom faze poletanja putničkih aviona, prenosi Jutarnji list.

Regulacija letenja dronova blizu aerodroma


Prema propisima, letenje dronova u blizini aerodroma mora biti odobreno od strane kontrole vazdušnog saobraćaja.

Svako neovlašćeno upravljanje dronom može rezultirati prekršajnom i kaznenom odgovornošću.

Osim toga, zbog aktuelne protivpožarne sezone, korišćenje dronova u zoni rada protivpožarnih aviona direktno ugrožava bezbednost vazdušnih i kopnenih snaga.

Reakcija Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo upozorili su da će pilotske posade odmah obustaviti letačke operacije ukoliko primete dron u zoni svojih aktivnosti.

Podsetimo, u martu 2022. godine, na početku rata u Ukrajini dogodio se pad baspilotne letelice u Zagrebu, kada su se ruska i ukrajinska strana ogradile od odgovornosti za ovaj ozbiljni incident.

Nakon gromoglasne tišine zvaničnika zemalja čijim nebom je misteriozni dron krstario pre nego što se srušio u Zagrebu, krenule su "stidljive" potvrde da je letelica ipak detektovana ali bez objašnjenja zašto niko nije reagovao.

Tako je ruska strana, konkretno ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj, poručila da bi odgovori morali da se potraže na drugoj strani jer oni taj tip bespilotnih letelica ne koriste još od raspada SSSR-a, i dodaju da je proizvedena na teritoriji Ukrajine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading