DVA BRODA NAPADNUTA PROJEKTILIMA! Britanci digli UZBUNU, plovila u plamenu, otvorena vatra i iz jurišnih čamaca!

Autor:

Svet

09.06.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova drama na moru, situacija na ivici haosa

DVA BRODA NAPADNUTA PROJEKTILIMA! Britanci digli UZBUNU, plovila u plamenu, otvorena vatra i iz jurišnih čamaca!

Foto: Youtube/Printscreen/Republic World

Danas je britanska bezbednosna firma Ambrei saopštila da su dva teretna broda plovila u Adenskom zalivu pogođena projektilima, nakon čega je izbio požar na jednom od njih.

Prvi brod, koji je plovio pod zastavom Antigve i Barbude, pogođen je projektilom na oko 83 nautičke milje jugoistočno od Adena.

Iako je izbio požar, vatra je ubrzo ugašena.

Sa druge strane, britanska Služba za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) primila je izveštaj kapetana drugog broda o sličnom incidentu koji se dogodio na oko 70 nautičkih milja jugozapadno od Adena.

Detalji prvog incidenta

Prema izveštaju, teretni brod je plovio u pravcu jugozapada brzinom od 8,2 čvora kada je u prednji deo plovila udario projektil.

Izbila je vatra koja je srećom brzo neutralisana. Dodatno, primećen je i drugi projektil koji nije pogodio brod. Uz to, u blizini su primećene osobe u malim čamcima koje su tokom incidenta otvorile vatru na brod.

Drugi incident i mogući uzroci

Kapetan drugog broda je izvestio nadležne da je i njihovo plovilo pogođeno nepoznatim projektilom u krmeni deo, što je rezultiralo požarom.

Trenutno se radi na utvrđivanju štete. Važno je napomenuti da su jemenski pobunjenici Huti od novembra prošle godine napadali međunarodne brodove u Crvenom moru, izražavajući solidarnost sa Palestincima tokom sukoba između Izraela i Hamasa.

S obzirom na ove događaje, situacija u Adenskom zalivu zahteva pažnju i dalje praćenje kako bi se osigurala sigurnost plovidbe u tom regionu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading