OSUĐEN PRIPADNIK BIVŠE ARMIJE BIH ZBOG STRAVIČNOG RATNOG ZLOČINA: Civile zatvarao u crkvu, a onda im činio JEZIVE stvari

Autor:

Svet

22.05.2024

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i postao je predmet intenzivnih rasprava

OSUĐEN PRIPADNIK BIVŠE ARMIJE BIH ZBOG STRAVIČNOG RATNOG ZLOČINA: Civile zatvarao u crkvu, a onda im činio JEZIVE stvari

Foto: YouTube/Printscreen/Avaz TV

Vrhovni sud Federacije BiH nedavno je doneo odluku da se kazna bivšem pripadniku bošnjačke Armije BiH, Hasanu Deliću, poveća sa četiri na 5,5 godina zatvora zbog ratnih zločina, među kojima su i seksualna zlostavljanja nad zatočenim Hrvatima.

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i postao je predmet intenzivnih rasprava.

Zlostavljanje zatočenih Hrvata

Tokom suđenja je potvrđeno da je Delić, zajedno sa drugim pripadnicima bošnjačke vojne formacije, zlostavljao zatočene hrvatske civile u katoličkoj crkvi u mestu Donja Drežnica kod Mostara.

Prema navodima iz presude Vrhovnog suda, zatočeni civili su bili premlaćivani i zlostavljani, a posebno je istaknuto zlostavljanje dvojice maloletnih braće, kojima je tokom suđenja bio dodeljen status zaštićenih svedoka.

Teška oštećenja verskih predmeta

Pored zlostavljanja zatočenika, pripadnici Armije BiH su takođe teško oštetili verske predmete u crkvi.

Palili su crkvene klupe i šarali unutrašnjost uvredljivim grafitima. Ovi detalji dodatno naglašavaju ozbiljnost situacije i doprinose osudi koju je Delić dobio.

Ovaj slučaj je izazvao osudu javnosti i postao je simbol stradanja tokom rata, podsećajući na patnje i traume koje su pretrpeli mnogi ljudi.

Osuda Hasana Delića predstavlja važan korak ka pravdi za žrtve i njihove porodice, ali istovremeno podseća na potrebu da se ratni zločini temeljito istraže i da odgovorni budu privedeni pravdi.

Odluka Vrhovnog suda Federacije BiH o povećanju kazne za Hasan Delića predstavlja važan trenutak u procesu suočavanja sa prošlošću i utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine, prenela je Hina.

Ona takođe šalje snažnu poruku o važnosti poštovanja ljudskih prava i zaštite civilnog stanovništva tokom oružanih sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading