ZEMLJOTRES U SLOVENIJI! Epicentar blizu Ljubljane!

Autor:

Svet

02.02.2023

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres su osetili pojedini stanovnici Ilirske Bistrice i okoline.

ZEMLJOTRES U SLOVENIJI! Epicentar blizu Ljubljane!

Foto: shutterstock

Zemljotres

Seizmografi Službe za seizmologiju Slovenije zabeležili su jutros u 6.35 sati umeren zemljotres jačine 2,2 stepena, čiji je epicentar bio 55 kilometara južno od Ljubljane, kod Ilirske Bistrice.

Zemljotres su osetili pojedini stanovnici Ilirske Bistrice i okoline, prenosi RTV Slovenija.

Podsetimo, meteorolog Ivan Ristć izjavio je da je i u našoj zemlji od Srpske nove godine zabeleženo nekoliko manjih potresa.

Reč je o četiri mesta, a poslednje u nizu je Mionica, inače poznata kao trusno područje, koje su u prethodnim decenijama već pogađali jaki zemljotresi.

- Skoro svaki dan imamo potrese, intenziteta oko dva rihtera i to je postalo uobičajeno. Od kad je počelo zagrevanje iz dubine zemlje ta tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa je u akciji svakog trenutka. Januar i februar su meseci kada se ne očekuju jači zemljotresi, a od marta smo već u opasnosti! - kaže Ristić.

Meteorolog Ristić je otkrio koje su i zbog čega glavne žarišne zone u Srbiji:

- Svuda gde imate brda, tu postoji konekcija između jezgra zemlje i površine omotača. Svuda gde imamo ta brda tu su potencijalni zemljotresi. Od 2000. godine uglavnom je najtrusnije područje centralna Srbija, zatim menji deo zapadne Srbje, Kopaonik i Brus. Kod nas se najjači potresi dešavaju u proleće i u jesen. Snažni zamljotresi u svetu, poput onog u Čileu i na Aljasci dogodili su se u isto doba godine.

Ristć je objasnio da je u unutrašnjosti zemlje, kako kaže, kao u kotlu i da je to glavni uzrok izbijanja zemljotresa.

- Jezgro zemlje ima temperaturu preko 6000 stepeni. Mi mislimo da je zemlja hladna, a ispod je kao u kotlu. Ta toplota ide na gore i toplotna energija se pretvara u kinetičku - rekao je Ristić i dodao da se od 2000. godine beleži značajan porast zemljotresa, kao i da su se u prošlosti smenjivali trusni periodi i oni kada je zemlja mirna - kazao je za Kurir TV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading