PREMINUO NEKADA NAJBOLJI TENISER SVETA: Da nije bilo njega, pitanje da li bi Novak harao Australijom

Autor:

Sport

24.04.2024

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio jedan od zaslužnijih za razvoj tenisa kakav danas poznajemo.

PREMINUO NEKADA NAJBOLJI TENISER SVETA: Da nije bilo njega, pitanje da li bi Novak harao Australijom

Foto: Pixabay

Sveća

U ponedeljak je preminuo Brajan Tobin, nekadašnji predsednik Međunarodne teniske federacije i Tenis Australije, u 93. godini. Tobin je ostavio neizbrisiv trag u istoriji tenisa, kako kao igrač tokom 1950-ih i 1960-ih, tako i kao administrator koji je transformisao Australijan open i tenis uopšte.

Preminuli Tobin je bio poznat kao nekadašnji teniser, kao prvi reket planete, ali je njegov najveći doprinos tenisu došao kroz administrativni rad. Postao je prvi predsednik ITF sa punim radnim vremenom 1991. godine i vodio je upravljačko telo u novo doba tenisa, nakon uspostavljanja ATP i VTA turneja i ponovnog uvođenja tenisa na Olimpijske igre 1988. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Brajan Tobin

Najznačajniji doprinos Tobina bio je preseljenje Australijan opena sa travnatih terena Kujonga u Melburn Park. Takođe, nadgledao je izgradnju Rod Lejver arene, na kojoj se danas održava ovaj prestižni Grend slem turnir. Njegov rad je postavio temelje za dalji razvoj ovog turnira. Zato se, iz našeg ugla gledanja, njemu duguje velika zahvalnost. Naime, Novak Đoković je osvojio čak deset titula na betonu Melburk Parka, pa je pitanje da li bi on tako dominantno pisao istoriju tenisa u Melburnu da je turnir ostao na travi.

Bivši predsednik Tenis Australija Džef Polard istakao je Tobinovu ulogu u transformaciji Australijan opena.

- Brajan će zauvek biti upamćen kao predsednik koji je uspešno preselio Australijan open iz Kujonga u Melburn Park 1988. i postavio scenu za mene i predsednike koji su usledili, da povećamo Open kako bismo postali ravnopravan partner našim kolegama Grend slem turnirima - rekao je Polard.

Tobin je pre 21 godinu primljen u Kuću slavnih, gde će njegovo ime ostati urezano kao simbol njegovog neizmernog doprinosa tenisu i Australijan openu. Svojim radom i vizijom, Tobin je zauvek promenio teniski pejzaž i ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading