OVAJ GRAD JE DAO OLIMPIJCA NAKON SKORO PET DECENIJA: Srpski odbojkaš PONOSAN na svoje rodno mesto! Uzor mu je Novak!

Autor:

Sport

13.08.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slabo se ulaže u odbojku u odnosu na fudbal i košarku - poručuje reprezentativac Srbije.

OVAJ GRAD JE DAO OLIMPIJCA NAKON SKORO PET DECENIJA: Srpski odbojkaš PONOSAN na svoje rodno mesto! Uzor mu je Novak!

Foto: Profimedia

Došli smo do kraja Olimpijskih igara u Parizu koje su nam donele dosta sreće, ali i tuge. Srbije je na ovom prestižnom takmičenju uzela pet medalja, a definitivno ona najemotivnija je Novaka Đokovića koji uspeo da uzme ono što mu je jedino nedostajalo u karijeri. Nažalost muška odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspela da prođe grupnu fazu i pridruži se na čuvenom balknu, vaterpolistima, Noletu, košarkašima, Aleksandri Perišić i Damiru Mikecu i Zoranu Araunović. 

Foto: Dragan Kadić

Slavlje na balkonu

Nakon ovog neuspeha iz nacionalnog tima zbogom su rekli najiskusniji, Marko Podraščanin i Aleksandar Atanasijević. Vreme je mlade snage pokažu od čega su satkani i donesu radost na narednim Olimpijskim igrama 2028. baš kao on 2000. u Sidneju. Jedan od predvodnika novih snaga jeste Pavle Perić, koji može da se pohvali jednom činjenicom. Naime, ovaj sjajni odbojkaš rođen je u Prokuplju, a taj grad je nakon 43 godine dao prvog učesnika Olimpijskih igara. Pre njega su to bili čuveni bokseri Bratislava Ristića i Fazlije Šaćirovića, koji su učestvovali na Olimpijadi u Montrealu 1976. odnosno Moskvi 1980. godine.

Foto: Profimedia

Pavle Perić

Perić je odbojku počeo da trenira u Muškom odbojkaškom klubu Topličanin 97 iz rodnog grada Prokuplja. Odatle je prešao u OK Vojvodinu gde je započeo profesionalnu karijeru i za boje ovog tima nastupao je sve do 2021. godine. Kao igrač Vojvodine 2020. godine zaslužio je prestižno priznanje za najboljeg sportistu pokrajine. Posle Vojvodine, karijeru je nastavio u Olimpijakosu, pa zatim u Fenerbahčeu i italijanskoj Ćitersni. Sada je potpisao sa poljski klub Skra Belčatov. Član nacionalnog tima je od 2018. godine kada je dobio poziv od tadašnjeg selektora Nikole Grbića. 

Perić u razgovoru za Republiku najpre izneo svoje utiske sa Olimpijskih igara.

Foto: Profimedia

 

- Drago mi je da sam bio član odbojkaške ekipe na Olimpijskim igrama. Posle 12 godina ponovo smo bili na Olimpijskim igrama i jako sam srećan što sam ja bio deo tog tima. Ostaje žal što nismo prošli u nokaut fazu, jer smo mi bili jedina treće plasirana ekipa u grupi koja nije išla dalje. Trenirali smo dobro, takođe i pokazali odličnu igru, pogotovu protiv Francuza koji su odbranili zlato. Pred njihovim navijačima smo odigrali 3:2, malo je falilo da to okrenemo u našu koristi. Međutim, ta jedna utakmica protiv Slovenije gde nismo ličili na sebe iz pripremnog perioda i letnjeg dela Lige nacija, bila nam je presudna - započeo je Perić.

Srpski odbojkaš je prvi Prokupčanin nakon 43 godina koji je učesnik Olimpijskih igara, a on nije krio zadovoljstvo.

- To je ogromna čast da si jedan od retkih iz svog rodnog grada koji su učestvovali na Olimpijskim igrama. To je veliko zadovoljstvo, pre mene su bili bokseri i posle eto 43 godine ja, stvarno sam počastvovan. Ja to mnogo cenim i veliko hvala svima iz Prokuplja koji me podržavaju, jer ja nikada nisam zaboravio Prokuplje, uvek se trudim da iskorstim vreme za porodicom i sa drugovima - istakao je on.

DRAGOLJUB ZBILJIĆ JE DIGAO SRPSKU ODBOJKU NA VIŠI NIVO.

- Prokuplje je rasadnik odbojkaša, samo je problem što se ne ulaže dovoljno, ali to je i generalno u Srbiji veliki problem. Slabo se ulaže u odbojku u odnosu na fudbal i košarku, koji su popularniji sportovi. Nivo Superlige Srbije nije isti kao pre par godina kada je predsednik Vojvodine bio Dragoljub Zbiljić, koji je digao srpsku odbojku na jedan dosta viši nivo, što tiče finansija i kvaliteta lige. Igrači nisu morali da žure u inostavnstvo, sada je to drugačije, nije zavidna finansijska situacija i igrači se trude da ide u inostrane klubove što ranije - poručio je Perić i nastavio:

- U svom rodnom gradu sam i napravio prve odbojkaške korake. Prvi klub mi je bio Topličanin gde sam prošao pionirske i kadetske selekcije, posle toga se desio poziv iz Vojvodine. Išao sam u Novi Sad na probu, tada sam bio prvi razred srednje škole. Nakon mesec dana javili su se i na kraju potpisali ugovor. Pošto sam imao 16 godina prvo sam potpisao stipendijski ugovor. Prvo sam proveo dve godine u kadetima i juniorima Vojvodine, igrali smo Drugu ligu Sever koju smo osvojili te prve godine. Sa Vojvodinom sam osvojio sva kadetska i juniorska prvenstva Srbije. Sa Vojvodinom sam sve osvojio što je mogli i to je za mene jako lep period. U Novom Sadu sam stekao puno prijatelja i rado se vraćam tamo - rekao je ponosni Prokupčanin.

Perić je istakao važnost obrzovanja svakog sportiste, a on je studira sovtversko inženjerstvo.

- U Novom Sadu sam završio srednju školu i upisao fakulet koji ću još malo da završim. Obrazovanje je dosta bitno za sportistu. Pre svega roditeljima dugujem veliku zahvalnost koji su kada sam otišao u Vojvodinu stavili do znanja da moram da budem odličan đak prvenstvo, pa tek onda da se bavim sportom. Bitno je obrazovanje, jer ti u 16, 17, 18 godina još uvek ne znaš na koju će stranu život da te odvuče. Jedna povreda može da ti utiče dosta, bez obzira koliko si ti talentovan, ceo taj trud ti onda pada u vodu i uvek je dobro imati rezervnu opciju u životu. Nadam se da ću zavšiti fakultet i da ću imati još jednu opciju van odbojke - objasnio je on.

Deo nacionalnog tima Sribje postao je 2018. godine kada je selektor bio Nikola Grbić.

- Nikola Grbić me je 2018. pozvao da budem deo reprezentacije i to je bila velika satisfakcija za mene. Veoma sam srećan što ima priliku da budem deo svih velikih takmičenja i zahvalan sam svim selektorima koji su mi dali šansi i dosta naučio. Jedva čekam ponovno okupljanje, kao i svi igrači koji igraju u inostanstvu. Svi jedva čekamo da se završe klupska takmičenja i da budemo ponovo zajedno. Nema lepšeg osećaja nego kada pre utakmice krene himna tvoje zemlje - jasan je Perić.

Najiskusniji članovi reprezentacije, Marko Podrščanin i Nikola Atanasijević su se povukli, a Perić je imao samo reči hvale za njih dvojicu, kao i za selektora Igor Kolakovića.

Foto: www.profimedia.rs

Marko Podraščanin i Aleksandar Atanansijević

- Njih dvojica su vrhunski igrači, ali pre svega odlični ljudi i prijatelji. Uvek su tu bili da udele dobar savet nama mlađima. Nemam reči da opišem kako su nas prihvatili i podržavali svih ovih godina, bez obzira da li mi grešili ili ne. Uvek su nam bili vetar u leđa i znali su šta kada treba da urade na terenu. Ostaće ta neka praznina njihovim odlaksom, ali mi koji smo ostali tu daćemo sve od sebe da oni budu ponosni što smo baš mi njihovi naslednici u reprezentaicji. Igor Kolaković je jedan vrhunski trener, a još bolji čovek. Takođe i veliki psiholog, jedva čekam da dođe okupljanje da radim sa njim - govorio je Pavle.

Foto: Profimedia

Igor Kolakovič

Na kraju se dotakao i Novaka Đokovića i atmosfere u Olimpijskom selu.

- Novak Đoković je najbolji sportista svih vremena, osvojio sve, nema šta više dodavati. On je primer svim mladim osobama kako treba da žive. Da budu skormni, da cene sebe i da pomažu svim ljudima u nevoljama. Svi znamo da je Novak humanitarista, pomogao je svima i Srbiji i van nje. Sećate se kada je pomogao Italijanima kada je bila korona. Mislim da on svakom treba biti uzor - naveo je i dodao:

Foto: www.profimedia.rs

Novak Đoković

- Atmosfera u Olimpijskom selu je bila kao ste u nekom filmu. Svi sportisti su oko tebe, malo pa sretneš nekog. Nole je došao tamo da nas poseti i da nam poželi sreću. Bili su tu i Lebron Džejms, Endi Mari. Kako se krećeš u selo, tako vidiš sve poznate sportiste, tako da je to ostvarenje sna - zaključio je Pavle Perić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading