EKSKLUZIVNO! Atanasijević za Republiku izneo prve utiske o učešću na OI, Đokoviću i povlačenju iz reprezentacije: ''Ova generacija koja dolazi može da vrati Srbiju na odbojkašku mapu''!

Autor:

Sport

11.08.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dali smo maksimum i sve što smo mogli da pružimo reprezentaciji smo pružili od prvog do poslednjeg dana - poručuje Atanasijević.

EKSKLUZIVNO! Atanasijević za Republiku izneo prve utiske o učešću na OI, Đokoviću i povlačenju iz reprezentacije: ''Ova generacija koja dolazi može da vrati Srbiju na odbojkašku mapu''!

Foto: Profimedia

Došli smo do kraja Olimpijskih igara u Parizu gde smo videli puno radosti i razočarenja. Srbija je na ovom prestižnom takmičenju osvojila pet medalja, činilo se da može više, ali ipak svaka čast svim sportistima na velikoj borbi, trudu i zalaganju. Definitivno se više očekivalo od muške odbojkaške reprezentacija koja je turnir okončala nakon grupne faze. Posle ovog kraha od nacionalnog tima oprostili su se najveće uzdanice ove ekipe Marko Podraščanin i Aleksandar Atanasijević.

Vreme je da mlade snage pokažu svoj kvalitet, a Srbija više neće biti ista bez pomenutog dvojca. Upravo je Atanasijević za Republiku izneo utiske sa ovih Olimpijskih igara i govorio o periodu igranja za nacionalni tim.

- Ono što je bitno Srbija je osvojila dovoljan broj medalja, nije kao što je bilo u Tokiju. Žao mi je što muška i ženska odbojka nije ostvarila neki zapaženiji rezultat, ali to je sport. Moramo da shvatimo da ne možete da se sa svakog takmičenja vratite sa medaljom, posebno mislim na odbojakšice. Ogromna je konkurencija, sve više zemalja ulaže, igraju bolje te kolektivne sportove, a nama je da pokušamo da radimo i da momci koji ostaju u reprezentaciji ostvare zapaženiji rezultata već na sledećim Olimpijskim igrama - započeo je Atanasijević.

Foto: Profimedia

Aleksandar Atanasijević

Srbija se nije našla na Olimpijskim igrama 12 godina, što je dugačak vremenski period, a Atanasijević navodi da je specifičan sistem takmičenja u kvalifiacijama uticao na to.

- U odbojci je bio specifičan sistem takmičenja u kvalifikacijama. Svaki kontinent je davao određeni broj predstavnika za Olimpijske igre, tako da je bilo dosta teže nego igrati samo takimičenje. Tu su bile afričke i azijske zemlje, Australija, tako da mislim da smo zbog tog sistema takmičenja propustili dva turnira, a tada je ova generacija bila na vrhuncu. Sada smo uspeli da se domognemo Pariza, gledala se svetska rang lista, ali ono što je nedostajalo je taj korak napred u odnosu na London kada opet nismo prošli grupu. Mogu reći da je grupa bila dosta teška i da je protivnik protiv koga smo izgubili 3:2 sada Olimpijski šampion - rekao je legendarni odbojkaš.

Sada već bivši reprezentativac navodi da samo prisustvo na Olimpijadu daje nekakvu posebnu draž, a da je ekipa u nacionalnom timu bila sjajna.

- Samo prisustvo na Olimpijskim igrama ti daje nekakvu posebnu draž zbog osećaja pripadnosti koje počinje od prvog dana od ulaska u selo, kada shvatiš da si u timu Srbije. Svako navija za svakoga, svi se bodre međusobno. Meni je prijala ta ekipna energija koju smo imali, međutim, dok smo bili tamo osvojila se samo jedna medalja, Mikec i Zorana, tako da nismo imali previše medalja da slavimo. U ekipi je atmosfera bila sjajna, radilo se maksimalno kao i uvek - dodao je popularni ''Bata''.

Foto: Profimedia

Aleksandar Atanasijević

Bilo je druženja u olimpijskom selu.

- Bilo je druženja sa ostalim sportistima. Naša zgrada je bila lobi, centar dešavanja. Imali smo TV i tu su se pratili svi sportovi, kako su se završavali treninzi i dnevne obaveze, tu se svi okupljali i provodili vreme zajedno. Zaista jedinstveno iskustvo. Bio sam učesnik Olimpijskih igara u Londonu, ali nije bilo toliko energije i bila mi je ogormna čast da upoznam toliko vrhunskih sportista - objasnio je on.

Ni ženska odbojkaška reprezentacija nije uspela da se domogne medalje, a Atanasijević ističe da danas svi igraju odbojaku, ali da naše devojke nisu zaslužile ovakav kraj.

Foto: Profimedia

Odbojkašice Srbije

- Ženska odbojkaška reprezentacija nije zaslužila da se sa ovog takmičenja vrate bez medalje. Gledao sam niz, one su od 2013. godine na svakom takmičenju uzele medalju što je stvarno nestvaran rezultat. Danas svi igraju odbojku i tu su sedam ili osam reprezentacija koji su konkurenti za medalju, a one su uspele da nas obraduju medaljama i pored toga. Tako da ne treba ništa da im zamerimo. Ovo je bio loš turnir za njih i za nas, ali nadam se da će vratiti još jače predvođenje nestvarnom Tijanom Bošković, prvi put posle ko zna koliko vremena bez legendarne Maje Ognjenović, devojke koja imala čast da nosi zastavu na ostvaranju Olimpijskih igara - jasan je.

Marko Podršačnanin i Aleksandar Atanasijević su se oprostili od nacionalnog tima nakon ovih Igara, a on se dotakao te odluke.

Foto: www.profimedia.rs

Kumovi: Marko Podraščanin i Aleksandar Atanasijevič

- Pre samih Olimpijaskih igara smo najavili Potke (prim. aut. Marko Podršačanin) i ja. Mislim da smo dali maksimum i sve što smo mogli da pružimo reprezentaciji smo pružili od prvog do poslednjeg dana. Uključujući mlađe kategorija i senorsku, ovo je bilo 20 godina uživanja igrati za reprezentaciju. Došlo je vreme da se puste neki mlađi, da se vidi da li oni mogu da pruže nešto više, pošto na zadnja tri takmičenja nismo uspeli da prođemo u polufinale. Tako da je ta odluka doneta više iz moralnih razloga. Želimo da pustimo da neko drugi pokuša da napravi bolje rezultate od nas - kazao je Atanasijević.

Smatra da generacija koja dolazi ima kvaliteta da ponove uspeh iz Sidneja kada su naši odbojkaši osvojili zlato.

- Nikada nisam voleo da upoređujem generacije. Jednostavno odbojka je danas sport koju igraju minimum 13, 14 reprezentacija i to je što daje neku draž. Međutim, nije više tako lako osvajati medalje, ali ne umanjujem zlatnu generaciju iz Sidneja koja je i 1996. godine osvojila bronzu. Ove generacije sada treba da teže da budu bolje od svojih prethodnika. Kvaliteta ima, to su momci koji igraju u dobrim klubovima, mislim da oni i ponašanjem i zalaganjem zaslužuju da vrate Srbiju na odbojkašku mapu - govorio je on.

Sastav reprezentacije se nije dugo menjao, pa su od saigrača postali prijatelji, a Podrašćanin i Atanasijević kumovi. Posebno je naglasio da je važna hemija u ekipi.

- Hemija je najvažnija u ekipi. Nažalost, nismo toliko velika država da imamo mogućnost da stalno menjamo igrače. Potke i ja igramo već 10,15 godina zajedno, tu je i Majstorović. Mi nismo samo saigrači, već i prijatelji, kumovi. Eto, kada je bio KOVID bili smo non stop zajedno, jer navikli da tako provodimo vreme i svakog leta da budemo u grupi. Iskreno mi teško pada što neću moći da provodim više vreme sa tim momcima, ali koji su ostali znaju da u meni imaju najveću podršku - poručio je Atanasijević.

Posebno je pohvalio Novaka Đokovića.

- Mislim da još uvek nismo svesni kakva je veličina Novak Đoković i kakav je to sportista. On je jedan od najvećih Srba ikada, ne samo sportista. Ono što Novak radi za Srbiju to nikada niko neće i sa kojom pristojnošću ophodi prema svima. Imao sam priliku da vidim kada je ušao u selo, nijednog trenutka nije glumio nikakvu zvezdu, sa svakim se slikao i pozdravio. Meni je najiskrenije velika čast što imam prilike da živim u Novakovoj eri i što sam imao prilike da ga gledam i da uživam u njegovim mečevima, ali pre svega da učimo od njega kako treba jedna čovek da se ponaša - istakao je Atanasijević.

Foto: Profimedia

Novak Đoković

Na kraju, Atanasijević je podelio svoje emocije povodom završetka reprezentativne karijere.

- Nestavaran period. Upravo sam se i na taj način obratio na instagramu. Kada sam ulazio u nacionalni tim te 2010. godine, imao sam samo jedan san, a to je da pokušam da zaigram za reprezentaciju i upišem makar jedan nastup. Eto, imao prilike da 15 leta živim nešto što mali broj sportista ima. Nisam očekivao da će toliko dugo trajati i bila mi je neizmerna čast i zadovoljstvo da budem deo odbojkaške priče i da osvojim medalje. Kada se nešto osvoji sa reprezentacijom to je nešto posebno i drago mi je da sam bio deo cele priče. Naravno, sa emotivne priče nije nimalo lako, ali mislim da je odluka doneta u pravom momentu - zaključio je Aleksandar Atanasijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading