TUGA: Španija zavijena u crno - preminuo čuveni olimpijac!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

27.07.2024

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužna vest je stigla prvog takmičarskog dana na OI 2024.

TUGA: Španija zavijena u crno - preminuo čuveni olimpijac!

Foto: Pixabay

Sveća

Jutros je stigla tužna vest iz Španije. Preminuo je čuveni španski atletičar Marijano Haro u 84. godini života. Haro je bio istaknuta ličnost španskog sporta, ostavivši neizbrisiv trag u atletici i širom sveta.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u Harovoj karijeri bio je njegov nastup na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, gde je zauzeo četvrto mesto u disciplinama 5.000 i 10.000 metara. Ovaj događaj je ostao upamćen po tome što je Haro bio veoma blizu osvajanja medalje, ali je nažalost ostao bez nje.

Pored olimpijskih podviga, Haro je bio osvajač srebrnih medalja na Svetskom prvenstvu u krosu čak četiri puta za redom - 1972, 1973, 1974. i 1975. godine. Njegova izuzetna izdržljivost i upornost doneli su mu zapažene rezultate i postavili ga među najbolje atletičare svog vremena.

Foto: Biografiasyvidas.com/printscreen

Sa životne scene je sišao slavni španski atletičar

 

Ko je Marijano Haro?

Čuveni španski dugoprugaš rođen je 27. maja 1940. godine. Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1976. godine osvojio je dva četvrta mesta u disciplinama pet i deset hiljada metara, a bio je učesnik svetske sportske smotre i četiri godine kasnije na OI u Montrealu.

Haro je španski rekorder u svim trkačkim disciplinama od 5.000 do 20.000 metara, a takođe drži rekord u vremenskom trčanju.

Nakon uspešne atletske karijere, Marijano Haro se posvetio politici, gde je takođe ostvario značajan uticaj. Njegov prelazak sa sportskih staza na političku scenu predstavljao je novo poglavlje u njegovom životu, pokazujući da je Haro bio čovek mnogobrojnih talenata i interesovanja.

Španski mediji su preneli vest o Harovoj smrti, ističući njegove izuzetne sportske dosege i doprinos španskom sportu i društvu. Njegova ličnost će ostati upamćena kao primer posvećenosti, istrajnosti i izuzetnog sportskog duha koji je inspirisao mnoge generacije.

Sve zanimljivosti sa Olimpijskih igara u Parizu pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading