MILANO, GRAD MODE ILI FUDBALA? Ovaj detalj razrešiće sve dileme! (FOTO)

Autor:

Sport

02.10.2024

01:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na čuvenoj katedrali "Duomo" leži odgovor.

MILANO, GRAD MODE ILI FUDBALA? Ovaj detalj razrešiće sve dileme! (FOTO)

Foto: Republika.rs

Katedrala Duomo

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Intera u okviru drugog kola Lige šampiona rezultatom 4:0. Ovo je prvo gostovanje za izabranike Vladana Milojevića u Milanu, pošto ih u decembru na istom mestu očekuje okršaj protiv "rosonera". 

Ono što se postavljalo kao večita dilema jeste da li je Milano grad mode, kako ga svi nazivaju ili ipak preovladava fudbal. Ipak, mišljenja su jako podeljena, ali fudbal se nekako čini da ima veću draž. Ljudi u ovom gradu žive za fudbal, obožavaju da idu na utakmice, a imaju i čuveni "Derbi dela Madonina", a jedan detalj oko te čuvene utakmice jasno govori za čim su ludi.

Ovaj derbi ima veliko značenje, a naziv je dobio po Bogorodici koja već 250 godina stoji na vrhu katedrale ‘Duomo’ i naziva se Madonina. Koliku važnost i značenje ima ova simbolika, tamošnje vlasti su 1930. godine uvele zakon koji je onemogućavao izgradnju građevine koja će nadvisiti Madoninu, postavljenu na 108 metara visine. Ovo je bio je to s jedne strane simbolički manevar kojim se onemogućavalo bacanje zaštitnice grada u senu, ali istovremeno je taj zakon imao i praktičnu svrhu.

Foto: Republika.rs

Simob Milana: Boginja Madonina

Naime, tlo ispod Milana isprepleteno je podzemnim vodama koje su dugo vremena bila prepreka inženjerima željnima gradnje velikih zgrada, a priroda tla značila je da bi građevina teža od katedrale Duomo bila nestabilna. Mnogi građani ovog najjačeg industrijskog grada su smatrali da ‘Madonina’ treba da stoji na ‘San Siru’/Đuzepe Meaci.

Madonina i dan danas stoji na čuvenoj katedrali "Duomo" i simbolizuje jedno veliko rivalstvo, ali i u isto vreme predstavlja ponons grada Milana. Ovde je jednostavno fudbal kultura, živi se za dan utakmica, a strast prema ovom sportu je ogromna. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading