TUGA: Odlazak velikog Nemca - imao je važnu ulogu u Zvezdinom osvajanju evropske krune!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

25.08.2024

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski sport je ostao bez velikog trenera.

TUGA: Odlazak velikog Nemca - imao je važnu ulogu u Zvezdinom osvajanju evropske krune!

Foto: Pixabay

Sveća

Napustio nas je u 71. godini života legendarni trener i nesuđeni selektor nemačke fudbalske reprezentacije Krištof Daum koji je poslednjih godina bolovao od kancera, a usled bolesti se povukao i iz javnosti.

Krištof Daum je rođen u Cvikau, IStočna Nemačka 24. oktobra 1953. godine. Tokom igračke karijere uglavnom je nastupao u nižerazrednim nemačkim klubovima.

Polovinom osamdesetih godina XX veka seo je na klupu Kelna i fudbalska istorija je počela da se ispisuje, a u njoj značajno mesto ima i Crvena zvezda protiv koje je Daum stigao do jedne od najvrednijih pobeda u karijerai.

 

 

Naime, u sezoni 1989/90 Krištof Daum i njegov Keln su za protivnika u osmini finala takašnjeg Kupa UEFA imali beogradskog velikana. Crvena zvezda je 22. novembra 1989. godine pred preko 62.000 navijača na beogradskoj Marakani slavila golovima Dejana Savićevića u 76. i 80. minutu rezultatom 2:0, ali dve nedelje kasnije Keln stiže do senzacionalnog trjumfa na svom terenu rezultatom 3:0 čime se plasirao u nastavak takmičenja u kojem je eliminisan tek u polufinalu od torinskog Juventusa (3:2, 0:0).

Crvenoj zvezdi je ovaj poraz bio dobra škola za kasniji trijumf u Kupu evropskih šampiona, dok je Daum sebi obezbedio prelazak u Štutgart.

U Nemačkoj je još predvodio i ekipe Bajera iz Leverkuzena i Ajntrahta iz Frankfurta, a kao internacionalac je radio i u Turskoj, Austriji i Belgiji.

Foto: Instagram.com/christoph_daum_official

Beogradska Marakana ga se i dalje dobro seća

 

Svoj poslednji angažman imao je na klupi fudbalske reprezentacije Rumunije koju je predvodio od jula 2016. do septembra 2017. godine, nakon čega je i obelodanio da boluje od teške bolesti.

Pored svih uspeha u trenerskoj karijeri, ipak jednu želju sebi nikada nije ostvario. Žarko je želeo da sedne na klupu nemačke fudbalske reprezentacije, ali do toga nikada nije došo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading