POTPUNI SUNOVRAT: Srbija drži "fenjer" - ispred nas su i Gibraltar, Andora, San Marino i Lihtenštajn!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

09.08.2024

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je ovo pokazatelj na kakve grane je spao srpski klupski fudbal?

POTPUNI SUNOVRAT: Srbija drži "fenjer" - ispred nas su i Gibraltar, Andora, San Marino i Lihtenštajn!

Foto: Starsport

Ne tako davka hvalili smo se činjenicom da je srpski klupski fudbal uspeo da se izbori za čak pet predstavnika u evropkim kupovima, od kojih su dva učestvovala u elitnom takmičenju, Ligi šampiona.

Međutim, tokom prethodne sezone srpski klubovi su zabeležili samo jedan trijumf, čime je nacionalni koeficijent doživeo ozbiljan pad, a ponor ka dnu evropskog fudbala nastavljn je i u aktuelnoj takmičarskoj godini.

U sezoni 2024/25 do sada su tri srpska kluba izlazila na međunarodnu scenu i u okviru druge kvalifikacione runde za sva tri Evro takmičenja, doživeli su neuspehe.

Partizan je u kvalifikacijama za Ligu šampiona doživeo potpuni debakl protiv kijevskog Dinama. Nakon 2:6 na neutralnom terenu u Poljskoj, crno-beli su doživeli i bolan poraz 0:3 u Humskoj. U okviru Lige Evrope, Vojvodina je očekivano poražena od amsterdamskog Ajaka (1:3; 0:1), dok se očekivalo da će kragujevački Radnički 1923 imati lak posao protiv Mornara iz Bara. Međutim, nakon trijumfa u prvom meču 1:0, usledio j poraz u Podgorici 1:2, da bi crnogorski predstavnik bio bolji nakon izvođenja jedanaesteraca.

Foto: Starsport

Slavlje fudbalera Lugana u Humskoj

 

Rezultatski krah je nastavljen i u trećem kvalifikacionom kolu. Partizan je pred svojim navijačima poražen od švajcarskog Lugana rezultatom 0:1, dok su Novosađani na gostovanju u Mariboru, golom u nadoknadi vremena poraženi rezultatom 1:2. Iako predstoje revanš mečevi, na osnovu do sada prikazanog, teško je poverovati u boljitak.

Iz svega navedenog može se samo zaključiti da su srpski klubovi u osam odigranimh međunarodnih mečeva u sezoni 2024/25 ostvarili jedan trijumf i sedam poraza uz ostvareni gol koeficijent 6:18.

Sve navedeno dovelo je srpki klupski fudbal u situaciju da je u aktuelnoj sezoni najslabiji na Starom kontinentu. Trenutno je Srbija ostvarila koeficijent 0,200 i ispred nas se nalaze fudbalske velesile kao što su Gibraltar (0,833), Andora (0,833), Severna Irska (0,750), Severna Makedonija (0,666), San Marino (0,666) i Lihtenštajn (0,500).

Foto: Kassiesa.net/printscreen

Srbija čvrsto prigrabila "fenjer"

 

Ostaje nam nada da će učključivanjem u takmičenja Crvene zvezde i TSC-a iz Bačke Topole, koeficijent barem donekle napredovati, ali je sve navedeno zaista podatak zbog kojeg bi neko morao da se dobro zamisli.

Kuda ide srpski klupski fudbal?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading