RETROSPEKTIVA: Fudbal je pobedio! Španci pokorili Evropu - neka se pripremi planeta!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

15.07.2024

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finale: Španija - Engleska 2:1.

RETROSPEKTIVA: Fudbal je pobedio! Španci pokorili Evropu - neka se pripremi planeta!

Foto: uefa.com/printscreen

Nakon punih mesec dana, Evropsko prvenstvo u fudbalu je završeno. Slobodno se može reći da su se u velikom finalu sastale selekcije Španije koja je najviše pokazala tokom turnira i Engleska koja se provlačila, na kraju i provukla do završne borbe, ali je ipak na Olimpijskom stadionu u Berlinu fudbal pobedio i slavila je selekcija koja igra fudbal i za oči i za dušu.

Španija je šampion Evrope!!!

Republika

Foto: Profimedia

Reprezentacija koja će vladati evropskim i svetskim fudbalom

 

Kao i svaki put kada je Engleska igrala na ovom prvenstvu, prvih 45 minuta moglo je komotno da se prespava. Španci su pokušavali da nametnu svoju igru i držali su loptu u nogama kroz veći deo igre, ali protiv Sautgejtovog sistema izgleda i najofanzivnije selekcije postaju teške za gledanje. Tokom prvog poluvremena čekalo se na prvu ozbiljniju priliku koja je viđena u nadoknadi prvog dela igre. Bio je to ujedno i jedini šut u gol do tada, a Fil Foden je dočekao odbitak posle centaršuta i dobro tukao iskosa, ali pravo u Simona.

Drugo poluvreme, pak, počelo je kao iz snova, golom nakon samo jednog minuta! Po prvi put se sedamnaestogodišnji Lamin Jamal našao u centru pažnje sa svojim najboljim drugarom, Nikom Vilijamsom. Poslao je loptu krilni igrač Barselone na drugu stranu gde su Englezi potpuno zaboravili na Vilijamsa koji je idealno zahvatio loptu i matirao Pikforda. To je nagovestilo daleko uzbudljiviji meč, pa je na terenu sve "prštalo" posle gola. Mogli su i Jamal i Vilijams dodatno da se proslave veoma brzo. Da su samo malo bolje šutirali mogli su dovesti Španiju do kapitalne prednosti od 2:0, ali je jedan poslao loptu pokraj gola, a drugom je izvrsno Pikford odbranio udarac.

Kao grom iz vedra neba, u trenucima kada je "crvena furija" dominirala, ponovo se zlatna Sautgejtova rezerva pojavila. U 70. je ušao, a tri minuta kasnije postigao prelep pogodak - Kol Palmer je dobio odloženu loptu od Belingema i izvanredno pogodio donji ugao Simonovog gola za izjednačenje. Trebalo je nekoliko minuta Španiji da se oporavi od iznenadnog šoka, a onda - BUM. Svi su očekivali da idemo u produžetke, ali ne i Ojarzabal koji je 18 minuta po ulasku u igru kao još jedna zlatna rezerva i pogodio mrežu protivnika.

 

 

Na kraju, Španci zasluženo slavi, a čini se i da je većina fudbalskih fanatika na Starom kontinentu zadovoljna ishodom finalnog duela. Izvesno je da će aktuelna generacija "crvene furije" i u narednim godinama vladati ne samo evropskim, već i svetskim fudbalom i čini se da se Španci mogu već sada proglasiti glavnim favoritom i za svetsku titulu 2026. godine.

Što se tiče Engleza, njihova ostvarenja najbolje je prokomentarisao stručni konsultant Rade Bogdanović koji je po okončanju utakmice uzjavio:

- Englezi još jednom nisu uspeli, a neće još dugo...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading