UEFA ZABRANILA ODAVANJE POŠTE ŽRTVAMA U SREBRENICI: Sarajevu nije prošla ideja, detalj na dresu je strogo zabranjen

Autor:

Sport

11.07.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo šta su morali da urade kako bi danas mogli da igraju.

UEFA ZABRANILA ODAVANJE POŠTE ŽRTVAMA U SREBRENICI: Sarajevu nije prošla ideja, detalj na dresu je strogo zabranjen

Foto: fejsbuk/FudbalskiklubSarajevo

Fudbaleri Sarajeva gostovaće danas od 17 časova Aktobeu u prvom kolu kvalifikacija za  Ligu konferencija. Želeli su u klubu iz prestonice Bosne i Hercegovine da na tom meču prikažu "Cvet Srebrenice" na dresovima kao počast žrtvama u tom mestu. Ta odluka je naišla na odobrenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, i dresovi su bili odštampani tri dana pre nego što je ekipa krenula za Kazahstan.

Međutim, UEFA je izdala direktivu da simbol mora biti prekriven, zbog čega će igrači umesto toga nositi crne trake oko ruke. Klub je, u saopštenju, izrazio svoje razočaranje ovom odlukom, naglašavajući da je uključivanje ovog simbola bilo nameravano da se oda počast  na žrtve i da posluži kao podsećanje na važnost poštovanja ljudskih prava i poštovanja žrtava ovakvih strašnih zločina. Saopštenje prenosimo u celosti:

Republika

Foto: Printskrin/fejsbuk

Simbol prekriven na dresu

- Uvažavajući činjenicu da je utakmica Lige konferencija protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol "Cvet Srebrenice". U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od FS BiH, koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa. Tri dana prje odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol "prekrije".

 

 

FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promovisanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. "Cvet Srebrenice" ističe načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bio bi gest solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove - stoji u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading