ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE: ENGLEZI najpoželjniji rival na STARTU EP! Svedok je ISTORIJA!

Autor:

Sport

14.06.2024

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima čemu da se nada.

ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE: ENGLEZI najpoželjniji rival na STARTU EP! Svedok je ISTORIJA!

Foto: Tanjug/AP

Hari Kejn

Brojimo sitno do prve utakmice Srbije na prvenstvu Evrope u fudbalu, a prvi rival gotovo da ne može biti jači. Barem na papiru. Piksijevi "orlovi" će, naime, u nedelju (21.00) na megdan aktuelnom vicešampionu Evrope - moćnoj Engleskoj.

Nije tajna da je "Gordi Albion" veliki favorit u ovom susretu, a kvota na njihov trijumf od 1,50 svedoči tome. Međutim, to će morati da pokažu i na terenu. U susret spektaklu, zavirili smo u istorijske činjenice evropskih prvenstava i pronašli podatak koji može da ulije nadu u trijumf ili makar remi selekcije Srbije.

Reč je o tome da su fudbaleri Engleske poznati kao najbolji mogući protivnik na startu Evropskog prvenstva! Razlog je jednostavan, samo jednom u istoriji uspeli su da zabeleže pobedu u prvim utakmicama kontinentalnog šampionata. Naime, na prethodnom EP golom Rahima Sterlinga savladana je Hrvatsku sa 1:0.

Ali, svi mečevi pre toga daju nadu našim fudbalerima da mogu izbeći poraz u Nemačkoj, a zašto da i ne pobede kao 1968. godine kada je Jugoslavija slavila sa 1:0 u prvom duelu sa Englezima golom Džajića u 86. minutu.

Nakon što su propustili dva prvenstva Evrope, Englezi su se na veliku scenu vratili 1980. godine i na startu remizirali sa Belgijom (1:1), da bi osam godina kasnije izgubili od Republike Irske sa 1:0.

Na EP 1992, onom čuvenom sa kog je naša reprezentacija izbačena zbog rata na prostorima bivše države, Engleska je u prvom meču odigrala 0:0 sa budućim šampionom Danskom. Usledio je remi sa Švajcarskom na otvaranju Eura 1996, a onda i poraz od Portugala (2:3) na prvenstvu Evrope 2000.

Engleska je 2004. u prvom kolu EP poražena od Francuske sa 2:1, a posle propuštene 2012, videli smo i remi sa Rusijom 2016. godine u prvom susretu na Evropskom prvenstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading