DAN KADA JE MILITO POSLAO VAN BUJTENA KOD ORTOPEDA: Murinjova doktorska disertacija i sezona iz snova za Inter!

Autor:

Sport

22.05.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neroazuri ovo nikada neće zaboraviti.

DAN KADA JE MILITO POSLAO VAN BUJTENA KOD ORTOPEDA: Murinjova doktorska disertacija i sezona iz snova za Inter!

Foto: www.profimedia.rs

Fudbal je u svojoj istoriji režirao pregršt lepih priča, a jedna od njih je iz sezone 2009/10 kada su fudbaleri Intera pod patronatom Žoze Murinja došli do neverovatnog podviga. Naime, Neroazuri su tada imali sezonu iz snova i došli do čuvene triplete, a malo ko se nadao da će tim iz plavog dela Milana osvojiti Ligu šampiona protiv Bajern Minhena u Madridu.

Foto: www.profimedia.rs

 

Inter je prvo stigao do trofeja u Seriji A, tada četvrte u nizu. Glavni konkurent za titulu u domaćem šampionatu izabranicima Žoze Murinja bila je Roma. Međutim, u poslednjem kolu Inter je zabeležio pobedu protiv Sijene minimanlnim rezultatom 1:0 i postao prvak Italije. Potom su upravo protiv Vučice osvojili i Kup, a onda je usledilo ono najslađe. Ostaće upamćen dvomeč polufinala protiv Barselone, gde je Murinjo pokazao zašto ga zovu specijalni. 

 

 

Naime, prva utakmice protiv tada premoćne Barse koja je godinu pre toga osvojila triplu krunu igrala se u Milanu. Tada je Inter dobio susret sa 3:1, a svi su prognozirali debakl Intera na Kamp Nou. Međutim, Katalonci su pobedili sa 1:0, baš onoliko koliko im je Murinjo dozvolio, pošto je u Španiju došao sa namerom da brani i kako se to kaže, parkirao autobus ispred gola. Taktika je uspela, a onde je usledio čuveni trk Portugalca preko celog Kamp Noua. Ljudima iz Barse je to toliko smetalo da su na kraju uključili prskalice.

Foto: www.profimedia.rs

 

Potom je usledio Madrid i okršaj protiv Bajerna. Postoji angedota kada je Murinjo gledao finale Kupa Nemačke, a Marko Materaci i Dejan Stanković su ga upitali kakvi su, a Žoze je uputio čuveni odgovor ''dobijamo 2:0''. Nakon dve nedelje, tog 22. maja. 2010. godine, Neroazuri su predvođeni sjajnim Dijegom Militom u napadu i Veslijem Snajderom u veznom redu izašli na megdan nemačkom gigantu. 

 

 

Bilo je baš onako kako je Murinjo planirao, 2:0. Milito je postigao dva gola, ali svi pamte onaj čuveni pogodak za 1:0 kada je Argentinac zalomio Van Bujtena i poslao ga kod ortopeda. Zatim solo prodor i 2:0 i Inter je na krovu Evrope. Neverovatna sezona za italijansku ekipu, ali plakali su svi tada, jer Specijalni otišao iz kluba kao heroj i pridružio se Real Madridu. Ovo je za sve navijače Intera jedna velika i lepa bajka koju će pamtiti do kraja života, a ta generacija Neroazura biće urezana zlatnim slovima u istoriji fudbala. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading