OLIMPIJAKOS STIGAO DO FANSTATIČNOG PODVIGA: Tim iz Pireja prvi grčki klub u finalu nekog evropskog takmičenja nakon skoro šest decenija!

Autor:

Sport

10.05.2024

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li Olimpijakos može do titule?

OLIMPIJAKOS STIGAO DO FANSTATIČNOG PODVIGA: Tim iz Pireja prvi grčki klub u finalu nekog evropskog takmičenja nakon skoro šest decenija!

Foto: www.profimedia.rs

Fudbaleri Olimpijakosa iznenadili su mnoge i plasirali se u finale Lige Konferencija pošto su pobedili Aston Vilu u Grčkoj rezultatom 2:0 a ukupno čak 6:2. Tim iz Pireja će u Atini odmeriti snage protiv Fjorentine, koja igra drugu godinu za redom završnicu trećeg po redu evropskog takmičenja. Mnogi su Aston Vilu videli u finalu, ali crveno-beli su se pobrinuli da to toga ne dođe.

Olimpijakos je tek drugi tim iz Grčke koji će igrati finale nekog evropskog takmičenja i to nakon skoro šest decenija. Naime, u sezoni 1971/72 Panatinaikos je došao finala tadašnjeg Kupa Evropskih Šampiona, današnja Liga Šampiona i doživeo poraz od tada moćnog Ajaksa rezultatom 2:0. PAO je u polufinalu savladao bio Crvenu zvezdu.  Zeleni su posle toga zaustavljeni još dva puta u polufinalima elitnog takmičenja (1985. i 1996), dva puta u četvrtfinalima (1992. i 2002), te jednom u četvrtfinalu Lige Evrope, odnosno tadašnjeg Kupa UEFA (2003).

Od tada, pa evo do ove takmičarske godine, nijedna ekipa iz grčkog šampionata nije došla do same završnice takmičenja pod okriljem UEFA.  Vreme je da konačno grčki fudbal doživi uspeh velikih razmera. Dobro, reprzentacija Grčke je pod patronatom Ota Renhagela uspela da dođe do velikog uspeha i osvoji Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugalu, ali ipak je klupski fudbal dosta uspešniji od reprezentativnog u toj zemlji, ali nisu nikada uspeli da osvoje neko takmičenje. 

Olimpijakos je najtrofejniji klub Grčke po pitanju domaćih trofeja, ali na međunarodnoj sceni nije baš preterano blistao. Ima to jedno četvrtfinale Lige šampiona iz 1999. godine, bio je među osam najboljih i u Kupu pobednika kupova 1993). Što se tiče PAOK-a, oni su u četvrtifnalu Lige Kofnerencija zaustavljeni od Klub Briža. Crno-beli su u sezoni 2021/22 takođe stigli do čevrtfinala ovog takmičenja, ali su ispali od Olimpika iz Marseja.

Za PAOK je ovo bilo treće četvrtfinale nekog evropskog takmičenja. Prvi put se našli u ovo fazi 1974. godine u tadašnjem Kupu pobednika kupova, a bolji od njih bio je Milan. Osim ovog trojca i AEK se može pohvaliti polufinalu tadašnjeg Kup UEFA iz 1977. godine kada ih je izbacio Juvnetus. 

Žuti imaju i jedno četvrttfinale Kupa evropskih šampiona (1969) te dva u KPK (1997. i 1998). Među osam najboljih u Kupu pobednika kupova igrali su još i AEL Larisa (1985) i Panionios (1999).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading