FSS KUPIO "KUĆU" ZA 9,3 MILIONA EVRA: Biće najmodernija u Evropi, a evo u šta će biti uloženo još 20 miliona evropskih novčanica

Autor:

Sport

01.05.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokrenuta je fudbalska infrastrukturna revolucija, kaže Jovan Šurbatović, gensek FSS.

FSS KUPIO "KUĆU" ZA 9,3 MILIONA EVRA: Biće najmodernija u Evropi, a evo u šta će biti uloženo još 20 miliona evropskih novčanica

Foto: Vladimir Lukić

Srpski fudbal pod jednim krovom, taj san uskoro će postati java. Fudbalski savez Srbije kupio je sebi "kuću" u koju će se preseliti uskoro, tačnije nakon što zdanje na Novom Beogradu bude rekonstruisano u najmoderniji fudbalski dom nekog nacionalnog fudbalskog saveza u Evropi.

Naime, FSS je kupio poslovnu zgradu OTP banke, tačnije nekadašnje Vojvođanske banke, u Bulevaru Mihajla Pupina i za nju platio 9,3 miliona evra. Tako će krovna organizacija srpskog fudbala na raspolaganju imati prizemlje i dva sprata ukupne površine 6.500 kvadrata i svoja parking mesta iza zgrade.

Kako je za Republiku potvrdio Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS i njegov prvi operativac, na taj način je počeo da se realizuje višegodišnji san da ceo srpski fudbal, odnosno svi ogranci FSS, budu pod jednim krovom. Naime, FSS se trenutno nalazi na tri lokacije u centru Beograda, na Terazijama i u Ulici kralja Petra, kao i u prostorijama u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Međutim, Šurbatović ekskluzivno za naš portal najavljuje da je kupovina zgrade tek deo velikog projekta fudbalske infrastrukturne revolucije u Srbiji .

Foto: Fudbalski savez Srbije

Jovan Šurbatović

- Biće to najmodernija kuća fudbala u Evropi. Nalazi se na jednoj od najprestižnijih lokacija u Beogradu, u blizini ušća Save u Dunav i Palate Srbije. Posle izgradnje tri velelepna stadiona u Loznici, Leskovcu i Zaječaru, i današnjim početkom radova na nacionalnom stadionu, pokrenuta je velika fudbalska infrastrukturna revolucija u Srbiji, a mi je kao Savez nastavljam. O svemu tome ću uskoro detaljno obavestiti javnost - rekao je za Republiku Jovan Šurbatović, generalni sekretar i prvi operativac FSS.

Prema saznanjima našeg portala, ta fudbalska infrastrukturna revolucija podrazumeva utrošak više od 30 miliona evra, od čega je pomenutih 9,3 miliona za zgradu, plus  njena rekonstrukcija. Tu je i projekat vredan 20 miliona evra, a čiji su deo izgradnja hibridnih terena na stadionima Superlige Srbije, tereni sa veštačkom travom u velikom broju gradova širom Srbije, novi regionalni fudbalski centri u Nišu i Novom Sadu, kao i rekonstrukcija fudbalskog centra FSB na Adi Ciganliji.

Kada je u pitanju izvor finansiranja, FSS ne brine. Naime, novac je obezbeđen iz sopstvenih izvora, kao i zahvaljujući plasmanima na velika takmičenja - Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo, te u A diviziju Lige nacija. Takođe, FSS će koristiti, sredstva iz razvojnih fondova UEFA i FIFA, a dobar deo sredstava obezbediće i država Srbija. Primera, radi, za kupovinu i rekonstrukciju zgrade FSS sedam miliona evra će biti povučeno iz "FIFA forward programa", a ostatak iz sopstvenih sredstava.

Takođe, sredstva su obezbeđena zahvaljujući redovnim plasmanima na velika takmičenja i zahvaljujući dobrom poslovanju menadžmenta. Tako su obezbeđeni mnogi sponzori sa velikim ugovorima. Zato je kao rezultat proistekla ideja da se zarađeni novac, logično, ulaže u infrastrukturu kako bi sve reprezentativne selekcije imale najbolje uslove. A to je moguće ako FSS funkcioniše najoptimalnije moguće pod jednim krovom i na novim terenima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading