O "PLANU B" NE SMEMO NI DA RAZMIŠLJAMO: Srbija MORA na EVRO kroz kvalifikacije

Autor:

Sport

16.10.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemamo najbolje iskustvo sa hvatanjem poslednjeg voza za EP.

O "PLANU B" NE SMEMO NI DA RAZMIŠLJAMO: Srbija MORA na EVRO kroz kvalifikacije

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije zakomplikovali su sebi put ka Evropskom prvenstvu u fudbalu 2024. godine u Nemačkoj porazom od Mađarske (2:1) ali je i dalje sve u njihovim rukama. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija dočekuju sutra Crnu Goru u G grupi kvalifikacija za EVRO 2024 i pobeda na Marakani odvela bi ih gotovo izesno na kontinentalnu smotru posle 24 godine.

Naime, u tom slučaju bi "orlovi" imali 13 bodova, a "đetići" bi ostali na osam. Da bi Srbija ostala bez EP do kraja kvalifikacija bi bilo potebno čudo - da Crnogorci pobede Litvaniju kod kuće i Mađarsku u gostima, a da Srbija izgubi od Litvanije u Leskovcu. Samo u tom slučaju bi morao da se razmatra "plan B", a to je odlazak u Nemačku kroz baraž, odnosno plej-of Lige nacija.

Srbija je osvajanjem prvog mesta u B4 grupi prethodne Lige nacija stakla pravo da igra baraž sa odlazak na EP, kao što je to bio slučaj i za EVRO 2020. Međutim, tu nam iskustvo nije dobro. Podsetimo, izabranici tadašnjeg selektora Ljubiše Tumbakovića savladali su Norvešku sa 2:1 i obezbedili odlučujući meč protiv Škotske u Beogradu. Međutim, Škotska nas je šokirala na Marakani i posle boljeg izvođenja penala otišla na EP.

Republika

Foto: Starsport

Škoti otišli na EVRO 2020 osvojivši Marakanu na penale

Imajući ovo u vidu, baraž kroz Ligu nacija treba posmatrati samo kao "opciju zlu ne trebalo". A tu bi potencijalni protivnici bile preostala tri pobednika grupa u B diviziji, odnosno sledeće po redu reprezentacije iz grupe ako je pobednik kroz kvalifikacije overio vizu za Nemačku. To su Izrael (B2), Bosna i Hercegovina (B3) i Škotska (B1) s tim da su Škoti blizu da odu na EP kroz kvalifikacije jer zauzimaju drugo mesto A grupe sa 15 bodova, koliko ima i prvoplasirana Španija, dok je Norveška treća sa 10 bodova. U slučaju da Škotska ode na EP direktno na njeno mesto bi uskočila Ukrajina, drugoplasirana u B1 grupi Lige nacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading