PIKSI IMA "FUDBALERA S ULICE"! Evo ko mu je dao taj NADIMAK, a šta PORUČUJE Crnogorcima i Mađarima?

Autor:

Sport

12.10.2023

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reprezentativac Srbije Lazar Samardžić izneo očekivanja pred odlučujuće mečeve u kvalifikacijama.

PIKSI IMA "FUDBALERA S ULICE"! Evo ko mu je dao taj NADIMAK, a šta PORUČUJE Crnogorcima i Mađarima?

Foto: Starsport

Tajno oružje selektora Srbije Dragana Stojkovića u mečevima sa Mađarskom i Crnom Gorom mogao bi da bude Lazar Samardžić, momak koji u poslednje vreme pruža odlične partije u dresu Udinezea i puni stupce italijanske štampe.

– Osećam se baš dobro, igram više nego prošle sezone i to mi je sada najvažnije. Jedva čekam nova dva izazova u dresu nacionalnog tima – kaže Lazar Samardžić kome je i 50 odsto nastupa za Udineze u prethodnoj sezoni (19 od 38 utakmica) bilo dovoljno za epitet  najmlađeg igrača Serije A sa bar četiri gola i četiri asistencije.

Foto: fss.rs

 

Učinak koji mu je u novom šampionatu obezbedio daleko veću minutažu kod trenera Sotila, a gol koji je dao protiv Napolija dostojan je imena stadiona na kome se igrala utakmica:

– To mi je svakako najlepši gol u dosadašnjoj karijeri. Žao mi je što nije imao više uticaja na konačan rezultat jer je poslužio samo da ublaži poraz moje ekipe. Utakmicu sam počeo na klupi za rezerve i bio sam silno motivisan da dokažem da zaslužujem mesto od prvog minuta. Rekao sam sebi "pokaži šta znaš, pokušaj sve što možeš" i videli ste kako se završilo.

Šta zna i koliko može pokazao je u 80. minutu meča u Napulju kada je u slalomu nanizao Angvisu, Lobotku i Di Lorenca, zatim genijalnim potezom izbacio iz igre Natana i rutinski savladao Mereta.

– Obožavam da kontolišem loptu donjim delom kopačke, Italijani kažu "suola", kod nas je to rolanje. To su finte sa malog fudbala, kao dete sam po deset sati dnevno igrao na goliće sa drugarima iz kraja.

Upravo je dribling protiv Napolija jedna od fora sa ulice. Baš tako, "fudbaler sa ulice", kako ga je nazvao jedan od trenera u Herti, Bruno Labadija.

– Tako je. Bruno je to rekao pre tri godine, ali važi i dan danas. Odmah je video da posedujem nešto specifično i da mogu da postanem dobar fudbaler. Pomenuo bih i Zekea Nojendorfa koji mi je puno pomogao kada sam nastupao za tim Herte do 15 godina. Vremenom smo se zbližili, danas ga više ne gledam kao trenera, već kao drugara i iskrenog prijatelja. Rekao mi je svojevremeno da predstavljam perfektnu kombinaciju Nemca i Srbina. To je apsolutno tačno. Imam nemačku disciplinu, a srpsku maštu i kreativnost.

Foto: fss.rs

 

Disciplina se pre svega ogleda u tačnosti i načinu na koji pristupa svakoj profesionalnoj obavezi.

– Nikada nigde nisam zakasnio, kod mene je sve tačno u minut. Kada sam bio klinac, živeli smo daleko od trening-kampa, tata je vozio i zbog gužve u saobraćaju dešavalo se da stignemo u poslednjem trenutku. Razgovarao sam sa njim i ubedio ga da krećemo ranije. Od tada više nije bilo problema – priseća se vezista srpske reprezentacije i otkriva još jedan interesantan detalj iz detinjstva:

– Ujak mi je poklonio prvi dres, Barsin sa brojem 8. Obožavao je Ćavija, ali je odštampao moje ime na poleđini. Moram mamu da pitam da li je dres i dalje u životu, pretpostavljam da jeste. Moj idol je bio Lionel Mesi, tu je ujka morao da se složi sa mnom, zna se ko je najbolji svih vremena. Naravno, u reprezentaciji Srbije divio sam se Dušanu Tadiću. Sličnih smo karakteristika i za mene je velika privilegija što mogu da učim od igrača takvog formata. I dalje čuvam dres sa Mundijala u Rusiji koji mi je Duća lično potpisao i poklonio za 18. rođendan.

Mađarska i Crna Gora su odlučujući izazovi za reprezentaciju Srbije na putu ka završnom turniru Evropskog prvenstva.

– Znali smo i pre kvalifikacija da Mađari imaju jaku reprezentaciju i da će biti ozbiljan konkurent za jedno od prva dva mesta u grupi. Uverili smo se u Beogradu da im je odbrana jači deo tima, vrlo su organizovani, teško primaju golove. Daćemo sve od sebe da se iz Budimpešte vratimo sa tri boda, što bi značilo ogroman korak ka Evropskom prvenstvu. Za mene je veliki motiv što se završni turnir igra u zemlji u kojoj sam fudbalski ponikao. Pričam ovih dana drugarima iz reprezentacije koliko su Nemci ozbiljni kada se prihvate organizacije nekog sportskog događaja. Tu nema greške, sve će biti na vrhunskom nivou.

Republika

Foto: fss.rs

 

Pobeda u grotlu "Puškaš arene" bila bi sjajna pozivnica za publiku da 17. oktobra ispuni tribine stadiona "Rajko Mitić" i pomogne pulenima Dragana Stojkovića Piksija da posle 24 godine izbore plasman na najveće kontinentalno takmičenje.

– Očekuju nas dve veoma teške utakmice koje rešavaju mnogo toga u borbi za prva dva mesta u grupi. Posle Mađarske, dočekujemo Crnu Goru i svakako da bi nam podrška gledalaca bila od neprocenjivog značaja. Oni su u rezultatskom naletu, igraju dobro i biće nam vrlo nezgodan rival. U razmaku od par dana, odmeriću dva puta snage sa Krstovićem, jer nas odmah posle duela u Beogradu očekuje i prvenstvena utakmica Serije A između Udinezea i Lećea. Momak je u odličnoj formi, skoro na svakoj utakmici zatrese mrežu i zaista je otkrovenje prvenstva. Moramo na njega da obratimo posebnu pažnju. Sa druge strane… – zastao je na trenutak, pa nastavio:

– Imaju i Crnogorci o kome da razmišljaju. Mitar nema nameru da stane sa golovima u dresu reprezentacije. Samo neka tako nastavi – poentirao je Samardžić na kraju intervjua za sajt FSS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading