POSTOJI LI ODVRATNIJA PLAŽA OD OVE?! Cvetanje mora, meduze i fekalije koje plivaju u vodi su ništa naspram ovoga!

Autor:

Putovanja

22.08.2024

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezivo!

POSTOJI LI ODVRATNIJA PLAŽA OD OVE?! Cvetanje mora, meduze i fekalije koje plivaju u vodi su ništa naspram ovoga!

Foto: Printscreen/Instagram

Zabeležene su neuobičajeno velike količine sluzi, pojavile su se meduze, zabeleženo je cvetanje mora, fekalno zagađenje mora je primećeno...

Navedene opaske samo su neke od kritika koje se mogu čuti tokom letnje sezone na hrvatskoj obali. Kritike na račun čistoće mora su dobrodošle jer odgovorne teraju na delovanje u smeru održavanja standarda plave zastavice.

Ipak, koliko je "razmaženo" (u pozitivnom smislu reči) ovdašnje stanovništvo, možete se uveriti ako pogledate video koji je osvanuo na Instagramu, a zabeležen je u dalekoj Indoneziji, piše Slobodna Dalmacija.

Na njemu se vidi kako tamošnjim stanovnicima uopšte ne smeta more čija zagađenost je vidljiva golim okom čak i sa velike udaljenosti. Jeziva je i ta činjenica, da se u ovoj prljavoj vodi, u kojoj smeće pliva na sve strane, kupaju i deca.

Prosečni turista u Evropi najverovatnije se ne bi okupao u takvom moru, čak i kada bi mu bio ponuđen besplatan smeštaj.

Možda je vredno napomenuti da bi i kupači sa videa trebali da usvoje barem deo kritičnog duha kojeg imaju njihovi evropski parnjaci. Senzibilitet za čistoću mora je u interesu svuda na svetu, piše Slobodna Dalmacija.

- Prestanite da se kupate i počnite da čistite - glasio je jedan od komentara na Instagramu.

 

Podsetimo, proteklih dana u Istri, posebno u Poreču, zabeležena je pojava cvetanja mora, koja je izazvala veliku pažnju i nezadovoljstvo među turistima. Turisti prijavljuju i problem sa ogromnom količinom algi i u Sunačanom Bregu u Bugarskoj.

Braonkasta voda koja se pojavila na obalama Jadranskog mora deluje jezivo i odbija posetioce, ali u suštini, radi se o prirodnom fenomenu koji se javlja u specifičnim vremenskim uslovima. Naime, promene temperature mora, veće količine padavina, kao i povećan unos hranjivih soli azota i fosfora, doprinose razvoju fitoplanktona, koji uzrokuje cvetanje mora.

Iako ova pojava nije opasna po zdravlje, njen izgled može biti neprijatan, a to potvrđuju i reakcije turista. Prema rečima čitalaca portala 24sata.hr, cvetanje mora u Poreču gotovo je ispraznilo plažu, jer su mnogi posetioci odlučili da se povuku sa obale i potraže osveženje na bazenima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading