OVO VAM SE SIGURNO NEĆE SVIDETI: Naučnici izračunali idealnu dužinu trajanja odmora!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

09.06.2024

22:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mrtvi ste umorni i jedva čekate odmor, po mogućstvu što duži. I skoro sigurno se nećete složiti sa procenama naučnika o idealnoj dužini odmora

OVO VAM SE SIGURNO NEĆE SVIDETI: Naučnici izračunali idealnu dužinu trajanja odmora!

Foto: Viktor Gladkov / imageBROKER / Profimedia

Iako je teško odrediti savršenu dužinu odmora, naučnici su istraživali uticaj odmora na zdravlje i blagostanje ljudi.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Journal of Happiness Studies", većina ispitanika je doživela vrhunac osećaja blagostanja oko osmog dana odmora, a ti osećaji su se vratili na početni nivo nakon jedne nedelje provedene na poslu, čak i nakon dužeg odmora od tri nedelje ili više.

Zlatna sredina

Istraživač Ondrej Mitas ističe da je "zlatna sredina" kada odmor ne traje previše dugo, do momenta kada se iskustva počinju vraćati u redovno stanje, ali ni previše kratak da ne biste imali dovoljno vremena da se opustite.

Raspodela odmora

Idealan način raspodele odmora i slobodnih dana može biti po nedeljama, prema citiranom istraživanju. Takođe, uzimanje 10 dana za putovanje na dugim relacijama sa dovoljno vremena za putovanje u oba smera može biti korisno.

Razlike u plaćenom odmoru

Dok zaposleni u Evropi obično imaju oko 25 ili više dana plaćenog godišnjeg odmora, radnici u SAD-u imaju značajno manje. Prema Bureau of Labor Statistics, zaposleni u privatnom sektoru dobijaju od 11 do 20 dana plaćenog odmora, u zavisnosti od godina radnog staža.

Foto: Unsplash/ Samuel Ferrara

Amerikanci imaju mnogo manje odmora u odnosu na Evropljane

Trendovi u korišćenju godišnjeg odmora

Iako su Amerikanci nekada uzimali više odmora, trend se promenio tokom godina. Izveštaji pokazuju da je sve više zaposlenih radilo tokom odmora, a čak 765 miliona dana odmora ostalo je neiskorišćeno do 2018. godine.

Strateško planiranje odmora

Nakon pandemije, sa porastom rada na daljinu, granice između posla i kućnog života su postale zamagljene. Strateško planiranje odmora na početku godine, kako bi se poklopili

sa državnim praznicima, može biti korisno za maksimalno iskorišćenje slobodnih dana. Na primer, ukoliko praznik pada na četvrtak, zaposleni mogu iskoristiti petak kako bi produžili vikend.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading