KAKO DA ČIŠĆENJE NE BUDE MUKA ŽIVA: Metoda 20/10 će pomoći da vaša kuća izgleda savršeno

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

19.05.2024

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metoda organizovanja "20/10" je pravilo za čišćenje koje zahteva 20 minuta posvećenih čišćenju i organizovanju, nakon čega sledi pauza od 10 minuta.

KAKO DA ČIŠĆENJE NE BUDE MUKA ŽIVA: Metoda 20/10 će pomoći da vaša kuća izgleda savršeno

Foto: shutterstock

Ovaj pristup je osmišljen kako bi se ljudima olakšalo održavanje kuće urednom i organizovanom, a da pritom ne osećaju preveliki pritisak. Vendi Trunc, glavna organizatorka u organizaciji "Jane's Addiction Organization", ističe da je ideja ove metode postavljanje malih ciljeva koji se lako mogu postići, umesto da se preopteretite planiranjem velikih poduhvata čišćenja.

Kako funkcioniše metoda "20/10"?

Ključna ideja iza metode organizovanja "20/10" je da se fokusirate na kratke, ali produktivne periode spremanja, praćene kratkom pauzom za opuštanje. Ovaj pristup omogućava postizanje vidljivog napretka u organizovanju prostora za relativno kratko vreme, čime se smanjuje osećaj preplavljenosti i omogućava održavanje motivacije za dalje pospremanje.

Republika

Foto: Shutterstock

Jednostavna metoda može da vam olakša život

Kao što Trunc ističe, mnogi ljudi često odustaju od čišćenja jer im se čini da će im trebati previše vremena, ali metoda "20/10" pruža efikasan način da se postignu male promene bez preteranog opterećenja.

Prilagodljivost i primena metode

Jedna od prednosti metode organizovanja "20/10" je njena prilagodljivost. Ova metoda se može primeniti ne samo u fizičkom prostoru doma, već i u rešavanju digitalnog nereda, čišćenju automobila ili uređivanju kancelarije.

Bitno je postaviti nameru, pokrenuti tajmer na 20 minuta i videti koliko se može postići u tom vremenskom intervalu. Nakon isteka vremena, sledi zaslužena pauza koja može biti različita za svakog pojedinca, ali je ključno nagraditi sebe za uloženi trud.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading