SVI OBIČAJI ZA KINESKU NOVU GODINU: Jedan morate ISPOŠTOVATI, ako želite sreću i novac u kući!

Autor: N.J.

Lifestyle

21.01.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska Nova godina počinje 22. januara.

SVI OBIČAJI ZA KINESKU NOVU GODINU: Jedan morate ISPOŠTOVATI, ako želite sreću i novac u kući!

Foto: Tanjug/AP

Proslavu kineske Nove godine obeležiće i niz "običaja" za koje se veruje da će doneti prosperitet, odnosno novac, sreću i bogatstvo. Ono po čemu je zanimljiva jeste da se svake godine slavi različitog datuma. Kineskom Novom godinom proslavlja se kraj zime, a početak proleća, ona se kao što smo rekli slavi različitih datuma prema lunarnom kalendaru. Takođe, simbolizuje i novi početak.

Običaji

Glavni običaj za ovaj praznik jeste da se u Kini svako vraća kod svoje porodice, nebitno gde i koliko daleko živite, odnosno idete tamo gde je najstariji član porodice jer je tu dom. Takođe, tada se kupuju mnogobrojni pokloni, priprema se hrana, bira se elegantna odeća, pazi se na dekoraciju. Najbitnije jelo je riba jer se veruje da je simbol bogatstva.

 

Prozori i vrata su glavna mesta gde bi trebalo da se istakne crvena dekoracija sa temama sreće, zdravlja i blagostanja, odnosno kako bismo to privukli. To biste svakako trebali da uradite jer se veruje da tople boje donose sreću. Tradicija je da se za kinesku Novu godinu izmirite sa svima, da nema trzavica i da je dočekate u miru. Nema čišćenja niti sređivanja, sve četke i druga sredstva pre Nove godine ostavljate u ormane. Kinezi veruju da ako čistite tog dana, očistićete i sreću iz kuće. Da biste podstakli lepu energiju u kući, onda bi trebalo da palite mirisne štapiće ili neku sveću.

Takođe, mnogo je važno da ne pozajmljujete novac za kinesku Novu godinu kako ne biste kasnije u toku godine imali finansijskih problema. Još jedan običaj u vezi sa novcem je da se za Novu godinu u crvenim kovertama predaje novac, i to najčešće deci.

Inače, proslava kineske Nove godine u Srbiji trajaće od 21. pa sve do 26. januara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading